Президентът на МОК: „Това е определението за жена“

Автор: Обективно

Президентът на Международния олимпийски комитет (MOK) Томас Бах разкритикува „речта на омразата“, предизвикана в отговор на спора за пола в бокса по време на „Париж 2024 г.“, докато защити решението на МОК да позволи на Лин Ю-тин и Иман Хелиф да участват в игрите.

Двамата състезатели бяха дисквалифицирани на миналогодишното Световно първенство по бокс заради неизпълнение на критериите за допустимост на пола.

В четвъртък алжирският национал Келиф спечели двубоя  само за 46 секунди, като италианката Анджела Карини каза след това, че „никога не е усещала такъв удар“. Тайванската боец Лин също спечели битката си в категория до 57 кг при жените в петък с победа с единодушно съдийско решение над Ситора Турдибекова от Узбекистан.

И двамата преди това са се състезавали в женски боксови състезания в продължение на няколко години, но Международната боксова асоциация (IBA), която проведе тестовете през 2023 г., заяви, че двамата състезатели не са успяли „да отговорят на критериите за допустимост за участие в състезанието за жени“.

Руският президент на IBA Умар Кремльов заяви, че резултатите от ДНК теста показват, че спортистите имат XY хромозоми, но официалният онлайн медиен център на МОК на „Париж 2024“ съобщи, че „Хелиф не е преминала теста за допустимост на пола поради повишени нива на тестостерон“.

IBA беше лишена от ролята на глобален ръководен орган в бокса през юни миналата година от МОК, който администрира спорта в самия Париж.

На пресконференция в събота сутринта президентът на МОК заяви: „Нека бъдем много ясни, говорим за женски бокс“, каза Бах. „Имаме двама боксьори, които са родени като жени, които са отгледани като жена, които имат паспорт като жена и които са се състезавали в продължение на много години като жени. Това е ясното определение за жена. Никога не е имало съмнение, че са жени.“

Мъжко момиче: Спорната Хелиф отнесе втора опонентка и си капарира медал

„Това, което виждаме сега, е, че някои искат да притежават дефиницията за това коя е жена. Мога само да ги поканя да излязат с научно обоснована, нова дефиниция за това коя е жена и как може някой, който се ражда, отглежда, състезава се и има паспорт като жена, не може да се счита за жена“.

„Ако те измислят нещо, ние сме готови да го изслушаме, готови сме да го разгледаме, но няма да участваме в понякога политически мотивирана културна война. Позволете ми да кажа, че това, което се случва в този контекст в социалните медии с цялата тази реч на омразата, с тази агресия и злоупотреби, подхранвани от този дневен ред, е напълно неприемливо.“

Междувременно италианската боксьорка Карини се извини за реакцията си след мача с Хелиф и каза пред италианския вестник Gazzetta dello Sport: „Всички тези спорове ме натъжават. Съжалявам и за опонента си. Ако МОК казва, че може да се бие, аз уважавам това решение.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Президентът на МОК: "Това е определението за жена"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!