Израел спира екскурзиите до България

Lupa BG

Преди дни от МВнР пък предупредиха, че никак не е безопасно за българите да пътуват дотам и до Палестина

Израел отменя организираните ексурзии до България, научи Lupa.bg. Официална причина не се посочва, но едно от предположенията би могло да бъде, че държавата се опасява от  широкомащабна война в Близкия Изток и с туристически пътувания животът на израелските граждани в чужди държави би могъл да бъде изложен на риск. Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания преди дни в Техеран, както и на други водачи на радикални палестински групировки, допълнително нажежи обстановката в региона. 

Редица авиокомпании, сред които Wizz Air, KLM, ITA Airways и Air India временно спират полетите си до Израел.

Lupa.bg научи, че израелските граждани, които са се канили да пътуват организирано на почивка в България следващата седмица, са получи тази нощ съобщения, че във връзка с напрегната ситуация в Израел, екскурзиите се отменят.

Само преди дни от българското МВнР призоваха българите да се въздържат от пътувания в Израел и Палестина заради последните събития в Близкия изток. Съобщението гласи: 

"Във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина.

Министерство на външните работи призовава сънародниците ни, които в момента се намират на територията на посочените държави, да следят публикуваните на електронната страница на МВнР (https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/israel) препоръки и да се регистрират в нашите дипломатически представителства в Тел Авив или в Рамалла, като посочат свои актуални данни за контакт при необходимост. При необходимост, българските граждани могат да се обръщат, както следва:

Посолството на Република България в Тел Авив –Embassy.TelAviv@mfa.bg и спешните телефонни номера - + 972 54 595 4379; +972 54 532 5035. Дипломатическото представителство на Република България в Рамалла на e-mail: - Mission.Ramallah@mfa.bg и на спешния телефон: +970 2 24 13 14.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция „Ситуационен център“: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg."

След войната, която избуха през октомври миналата година в Газа, български туроператори започнаха да отменят екскурзиите до Израел. Самите хора също са притеснени да пътуват към Израел, затова и туристически агенции се презастраховаха като спрат екскурзиите дотам.

При такива форсмажорни обстоятелства има няколко възможности за компенсиране на туристите и това, което се предлага, е да се замени дестинацията с друга, да вземат ваучер, ако не могат да предвидят периода, за който могат да отменят пътуването, ако не желаят тези два варианта, сумата им трябва да бъде възстановена в срок от 14 дни. 

Другите дестинации, към които се пренасочват пътуващите, са Йордания и Египет. Те също са много популярни на пазара и за тях има чартърни програми.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Израел спира екскурзиите до България - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!