Валя - олимпиецът куче

Новини Стандарт

Вярна на спорта и на домашния си любимец Арес българката стана финалист и доказа, че е преодоляла спортните си травми от 2022 г.

* Навръх рождения си ден гимнастичката показа невероятния си талант

18-годишната Валентина Георгиева направи своя блестящ дебют на игрите в Париж! И стана първата българска гимнастичка, класирана за олимпийски финал от 32 години насам. 

Навръх рождения си ден Валя игра на греда, смесена успоредка и на коронния си уред - прескок.  

Тя получи крайна оценка от 13,999 , която й отреди осми по сила резултат и респективно влизане във финала. С първи резултат от 15.300 точки във финала на прескок влезе американската легенда и идол на Валентина - Симон Байлс - следвана от Ребека Андраде с 14.683 и другата американка Джейд Кери, която влезе с трети резултат от 14.433 точки. 

Валентина е единствената финалистка от цяла Европа, която ще се състезава под знака на петте кръга. Финалът на прескока ще се проведе в събота - 3 август.

За най-тежък момент в кариерата си Валентина сочи контузията, която получи по време на Европейското първенство в Мюнхен през 2022 година. По това време тя бе една от най-перспективните състезателки на Стария континент. 

Пристига на първенството в отлична форма, след като неотдавна е спечелила първия си златен медал на международно състезание в Хърватия. Георгиева успява да влезе на финала на прескок, но по време на едно от изпълненията си получава тежка травма. "От деня на контузията доста неща не си спомням. Много ми дойде психически и когато отидохме в болницата в Германия, ми казаха какво всъщност се случва", споделя Валя пред Гонг.БГ. Оказва се, че има скъсани кръстни връзки и менискус. Това злощастно събитие я изкарва от залата за месеци напред. Но при завръщането си след възстановяването тя споделя, че се чувства по-силна - не само в спорта, а и духом. 

"Имах година и половина  период, в който не се състезавах и си казвах: добре, защо все на мен. Обаче монетата има две страни и в един момент тя се обърна. Сега не мога да се оплача от абсолютно нищо", каза тя в интервю пред БНТ в началото на юли, т. г. И благодари за подкрепата на семейството и приятелите си.  

Треньорът на Валентина - Филип Янев също е неотлъчно до нея. При инцидента през 2022 г.той я подготвя за дългото възстановяване, комбинирано с много физически болки. 

"Тя много не го показваше, но определено беше паднала духом. Бях й казал, че трябва търпение, постоянство и работа, за да може да се върне обратно на нивото, на което е била", сподели наскоро Янев пред обществената телевизия. "Тя не е човек, който да може да седи на едно място. Като беше с патериците и с шината си в общи линии трудно се въздържаше. През цялото време искаше да се движи и аз й удрях спирачките. Още повече, че докторите не позволяваха. Реално погледнато почти не е излизала от залата. В смисъл, един месец горе долу след операцията може би така рядко се появяваше и след това започна регулярно да идва, да прави кондиционни тренировки. И постепенно, може би на третия, четвъртия месец започна по малко и на успоредка да играе." допълни той.

Травмите, натрупани по време на тренировките, изискват оперативно лечение. Младата спортистка е решена да се подложи на операция, но едва, когато приключи със спортната си кариера. Защото в момента фокусът й е на друго място. 

Самият Филип Янев е финалист на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. Връзката му с Валентина е много силна, тя дори твърди, че могат да се разбират само с поглед. Не всичко обаче винаги се случва по мед и масло. Според Георгиева има и такива моменти, когато тренировките не вървят особено гладко и въпреки това тя не си и помисля да го смени. Дори след като получава предложения от чужбина.

Валентина обмисля кинезитерапията като вариант за реализация, защото твърди, че учи много бързо. А след всички контузии, през които е преминала, е видяла много и иска да помага на хората. Така, както и на нея й се е случило. 

Като ученичка родената в София гимнастичка съчетава уроците с тренировките. А това не е лесно. Особено когато човек се е посветил на спорта. Поради тази причина със семейството й са избрали самостоятелна форма на обучение, благодарение на което Валентина съумява да изпълни всичките си задължения.

Макар и да й се случва рядко, тя обича да се весели със свои връстници. 

"Нещата, които ми носят радост, това са семейството ми, приятелят ми. Нямам много свободно време. Но в случай че се появи такава възможност, се посвещавам на Арес - моето куче. Той е по-тежък от мен и е смесица между питбул и стандфоршир. Ако е хубаво времето, с него прекарваме по 3 - 4 часа навън. Много ме обича и страда когато трябва да пътувам", споделя Валя.

Майка й е бивша художествена гимнастичка и посвещава детето си в спорта когато е едва на 4 години. А когато е на 7 тя разбира, че спортната гимнастика е нейното нещо и започва усилени тренировки. Филип и до днес е неин треньор по прескок.

Първият си медал Валя печели на осем години. Тя е национална шампионка в многобоя от 2018 до 2021 година, а през 2020 г. става европейски вицешампион за младежи. През 2022 г. Валентина започва да се състезава за жените и дори става седма на финала по прескок на световната купа в Баку.

Когато се възстановява от травмата напълно, през 2024 година Валентина Георгиева се завръща на световната купа в Кайро. През последната година тя печели 4 медала, олимпийска квота, 2 вътрешни състезания с 5 от 5 медала и сребърен медал на европейско първенство.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Валя - олимпиецът куче - Спорт — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!