Кабинетът иска НС да одобри покупка на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T от Германия

Стойността на комплекса се оценява на 182 114 000 евро - или 356 000 000 лева без ДДС

Служебното правителство е внесело искане в парламента да приеме проект за инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T от Германия, съобщи БНР. Стойността на комплекса се оценява на 182 114 000 евро - или 356 000 000 лева без ДДС. 

Пред представители на германското министерство на отбраната, посетили София в края на юли, страната ни е заявила намерение за закупуване на една система IRIS-T SLM, произведена от "Diehl Defence". В дискусиите е била предвидена възможност за закупуване на до 5 ЗРК от този тип и на една с далечен обсег  - IRIS-T SLХ.  

Сумата трябва да бъде изплатена в рамките на 52 месеца. Предвижда се сделката да се финансира от бюджета, както и от постъпилите и очакваните догодина компенсации за дарените (на Украйна) въоръжение и техника.  

Според производителя системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM осигурява защита срещу атаки от самолети, хеликоптери, крилати ракети и балистични ракети с малък обсег, информира "Дойче веле", припомняйки, че системата се е представила много добре в Украйна. Тя може и да може да прихваща цели на височина до 20 километра и разстояние до 40 километра. Друго от предимствата е това, че отбранителният комплекс може и да може да поразява едновременно множество цели. Една такава система е достатъчна за защитата на средно голям град (в мирно време).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кабинетът иска НС да одобри покупка на зенитно-ракетен комплекс IRIS-T от Германия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!