Втора състезателка напусна ринга в сълзи след мач срещу транс боксьор на Олимпиадата

Ситора Турдибекова загуби от Лин Ю-тин, който се състезава като жена.

Автор: Обективно

Лин Ю-тин стана вторият олимпийски боксьор, отбелязал победа в Париж, след като се провали на теста за допустимост на пола миналата година.

Тайванският боксьор, който се появява за втори път на Олимпийските игри, след като участва в Токио през 2021 г., победи узбекистанката Ситора Турдибекова с единодушно съдийско решение в категория до 57 кг. След като напусна ринга, камерите показаха Турдибекова в сълзи, като треньорът й направи опит да я успокои.

Участието на 28-годишния състезател на Олимпиадата в Париж беше подложено на проверка, тъй като беше дисквалифициран от Световното първенство за жени миналата година заради неспазване на правилата на Международната боксова федерация, които не позволяват на спортисти с XY (мъжки) хромозоми да участват в женски състезания.

Друг състезател, Имане Хелиф, също дисквалифициран от финала на Световното първенство за жени, се появи за първи път на Олимпийските игри това лято, след като италианката Анджела Карини отмени битката си срещу алжирския национал само след 46 секунди и се оплака, че „не е честно“ и никога не е изпитвала такава болка.

Лин се състезава в по-лека категория, до 57 кг., и ще се изправи срещу българката Светлана Станева на четвъртфинала в 10 часа сутринта в неделя.

Станева загуби от Лин на Световното първенство за жени миналата година, преди победата на Лин да бъде анулирана от Международната боксова федерациация, тъй като Лин се провали на кръвен тест за доказване на пола.

Международният олимпийски комитет (МОК) оправда решението състезатели с мъжки хромозоми да се състезават срещу жени: „МОК е натъжен от обидите, които двамата спортисти получават в момента. Всеки човек има право да практикува спорт без дискриминация.“

Международната боксова федерация разкритикува решението на МОК да позволи на Лин и Хелиф да се състезават в Париж.

„Абсолютно не разбираме защо някоя организация би изложила боксьор на риск с това, което може да доведе до потенциална сериозна контузия“, се казва в изявлението.

„Основната роля на съдията на ринга е да управлява безопасността на боксьора по всяко време. Как е разумно осъществимо това, когато боксьор не отговаря на критериите за допустимост за състезание?

Международната боксова федерация никога няма да подкрепи боксови двубои между половете, тъй като организацията поставя безопасността и благополучието на нашите спортисти на първо място.

Ние защитаваме нашите жени и техните права да се състезават на ринга срещу равни съперници и ще ги защитаваме и подкрепяме във всички случаи; техните надежди и мечти никога не трябва да бъдат отнети от организации, които не желаят да постъпват правилно при трудни обстоятелства“, заявиха от Международната боксова федерация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Втора състезателка напусна ринга в сълзи след мач срещу транс боксьор на Олимпиадата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!