В това мъже да млатят жени на ринга и то - пред целия свят - има два огромни проблема

Автор: Христина Колева, Труд

Две боксьорки, или двама боксьори - по-точно казано - не успяха да преминат тестовете за полова принадлежност на Олимпиадата, но МОК ги допусна в женския турнир по бокс. Това, че си изглеждат като мъже и имат Адамова ябълка не е проблем за естетите. Но тук все пак има два огромни проблема.

Алжирецът/ката Имейн Хелиф има XY хромозоми и всъщност е МЪЖ! Шокиращото е и друго - Игрите в Париж вероятно не са първата Олимпиадата, в която ще видим бокс между МЪЖЕ и ЖЕНИ. Бой между мъже и жени в условията на масови убийства на представители на силния пол над половинките си и домашно насилие. В целия свят. И това не е мое хрумване, а доказана тенденция с данни и факти. 
Вторият огромен проблем дори за нас българите е, че Светлана Каменова може да се изправи срещу другия мъж, определящ се като жена в битката за медали Лин Ю-Тин от Тайван. Тя или той е най-титулуваната състезателка в категория до 57 кг., двукратна световна шампионка (2018, 2019 г.) и носителка на два златни медала от Азиатските игри. Има едва 5 загуби в 24-те си качвания на ринга. През март 2023 година тя спечели бронз на световното първенство в Делхи (Индия), но Международната боксова асоциация (IBA) й го отне и го присъди на Каменова, тъй като тайванката се провали на задължителния тест за пол. Той показа, че Лин всъщност е мъж, а не жена.Може да бъде изображение с 2 души

Олимпийският турнир в Париж обаче не се провежда от IBA, тъй като Международният олимпийски комитет я изключи от своите редици. Основен "виновник" за ситуацията е МОК, който допусна двете състезателки на извънредно свое заседание преди няколко дни.

Алжирката Имане Хелиф пък се състезава в категория до 66 кг. и също бе дисквалифицирана на последното световно първенство.

“Всички спортисти, участващи в боксовия турнир на олимпийските игри, спазват правилата за допустимост и участие в състезания, както и всички приложими медицински разпоредби“, обявиха от МОК, за да оправдаят гафа.“В този случай е установено, че те са жени. Всички участници в олимпийските игри отговарят на критериите за подбор“, каза говорителят на МОК Марк Адамс.

Имане Хелиф и Лин Ю-тин участваха и на последната Олимпиада в Токио 2020. Като жени...

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В това мъже да млатят жени на ринга и то - пред целия свят - има два огромни проблема - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!