Тайна хранителна добавка причинява 8 болести

Труд

Скандалът с „лепилото за месо“ изплаши мнозина

Не може да се определи по вкус или външен вид

Скандалът с „лепилото за месо“ изплаши мнозина. Проблемът е, че учените свързват с него 8 сериозни заболявания.
Официалното наименование на „лепилото за месо“ е ензимът микробната трансглутаминаза (mTG). Обхватът на неговото приложение в хранително-вкусовата промишленост бързо се разширява. Вече се използва в производството на месни, млечни, рибни и морски продукти, в хлебните, сладкарските изделия, полуготовите продукти, дори и в кафето. И навсякъде, според хранителната индустрия, тази добавка подобрява продуктите. Например, месото става по-красиво, придобива приятна текстура и се съхранява по-дълго.

Ето какво казва за „лепилото за месо“ Владимир Бесонов, доктор на биологичните науки, ръководител на лабораторията по хранителна химия на Федералния изследователски център по хранене и биотехнологии в Русия. „На първо място, наличието на този ензим в продуктите крие риск за хората с генетично предразположение към целиакията (непоносимост към глутен), тъй като има доказателства, че микробната трансглутаминаза провокира развитието на непоносимост към глутен. Възможно е неотдавнашната висока честота на това заболяване да е свързана с началото на употребата на този ензим. Използването на микробната трансглутаминаза в хранително-вкусовата промишленост е незаконно. Безопасността на ензима не е доказана. Сега се появяват научни статии, които свързват риска от консумацията на храни, съдържащи микробна трансглутаминаза, с риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Опасност също е, че купувачът няма да може да определи (по вкус или външен вид), че този ензим се съдържа в продукта“.

Плашещ коментар, но в действителност положението е още по-лошо. През 2021 г. списание Toxics публикува научно ревю със заглавие: „Микробната трансглутаминаза е много често използвана хранителна добавка и потенциален причинител на автоимунни и невродегенеративни заболявания“. Авторите предоставят цели осем такива диагнози. Ето пълният им списък:
- Целиакия (глутенова ентеропатия)
- Херпетиформен дерматит
- Невродегенеративни заболявания (Паркинсон, Алцхаймер, Хънтингтън, глутенова атаксия)
- Алергични заболявания
- Чревни инфекции, причинени от бактерията Campylobacter jejuni (кампилобактерия еюни)

(Превод за „Труд news“ - Павел Павлов)

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тайна хранителна добавка причинява 8 болести - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!