Български деца обраха медалите на математическа олимпиада в Азия. Те са единствените европейци с отличия

Редактор: Юлия Георгиева, кадри Нова тв, Petel.bg

Български деца спечелиха седем медала при участието си в едно от най-популярните състезания в Азия по математика - златен медал, 3 сребърни, 3 бронзови. В отбора на математиците има и съмвсем младо момче - 6-окласникът Преслав, за когото беше проведена кампания за набиране на средства, за да може да участва в състезанието в Южна Корея. 

Отборът на момчетата са единствените българи, единствените европейци, които се завръщат у дома с толкова медали.

Първо искам да благодаря на всички, които ми помогнаха да съберем сумата, която ми позволи да замина за тази олимпиада, както и на учителите си. Спечелих сребърен медал. Задачите бяха с висока трудност, но все пак успях да си спечеля медал, коментира Преслав от Стара Загора пред Нова тв. 

Съотборникът му Радослав пък е носител на златния медал. 

Конкуренцията беше много голяма - над 1500 участника от 16 страни. Но се радваме, че успяхме да постигнем тези резултати, които биха били невъзможни без подкрепата на семействата и учителите ни, коментира Радослав. 

 

Това са изключително трудни състезания, защото у нас такива задачи не се решават. Така че подготовката е много важна. Целта ни е да изпращаме децата по света да се състезават, за да ни дават надежда на нас, по-възрастните, че света ще оцелее и ще отиде към по-добро, коментира учителят на децата Любомир Любенов.

Тези деца още от малки се състезават по математика - още от 3-и клас. Постижението им в Азия е огромно. Това е стимул, че могат да се покоряват върхове с труд и усърдие, коментира учителят.  

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Български деца обраха медалите на математическа олимпиада в Азия. Те са единствените европейци с отличия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!