Действаща наредба, приета от ГЕРБ, заплашва 2 млн. автомобили да останат без технически преглед и да бъдат спрени от движение

“Възраждане” предлага свикване на междуведомствена комисия и промяна в наредбата

/КРОСС/ На брифинг, проведен вчера в Народното събрание, народният представител от „Възраждане" Ангел Славчев съобщи какви предложения имат от парламентарната група на третата по големина парламентарна сила, за да може да бъде решен проблемът с изискванията по отношение на годишните технически прегледи и ограничението за автомобили, които не покриват новите газови норми, приета през 2018 г.

От „Възраждане" са внесли две предложения - едното към Министерството на транспорта, а другото към Министерството на екологията. С тях се предвижда преди да бъде спрян от движение един автомобил, на водачът да му бъде предоставен по-дълъг срок, както е в други европейски държави, за да отстрани констатираната неизправност. Народните представители предлагат промяна в действащата наредба, която е приета през 2018 г. от правителството на ГЕРБ.

"Идеята е да се осигури срок от 30 дни за покриване на изискванията за газови норми, преди автомобилите да бъдат спирани от движение, както е в други европейски държави, например Германия." продължи Ангел Славчев.

Той каза, че заложените норми в приетата наредба по никакъв начин не са подходящи за нашите географски условия, тъй като използваните автомобили не отговарят на тези изисквания, като бензиновите коли се оказват под най-голям удар. Славчев допълни, че това е абсурдно, тъй като е известно, че един дизелов автомобил замърсява околната среда в пъти повече отколкото бензинов такъв. В тази връзка от организацията искат да поставят въпроса пред Министерски съвет за организирането на работна среща с министъра на транспорта и министъра на околната среда и водите, на която да се вземе решение за свикване на междуведомствена комисия за промяна и облекчаване на тежките и ограничаващи условия в тази наредба.

Налага се синхронизация между двете министерства за промяна на решението от 2018 г., което посочва, че всеки автомобил над нормата ще бъде спиран на момента от движение - каза Славчев и допълни, че въпросът е представен и пред служебния министър-председател. Той уточни, че поради характера на наредбата, която е междуведомствена, единственият начин за промяна е чрез предложения към съответните министерства, които трябва да вземат решение за промяна на тежките и ограничаващи условия, тъй като по данни около 2 млн. автомобила ще останат без технически прегледи, ако наредбата продължи да действа в настоящия момент.

Именно поради това от "Възраждане" предлагат да бъде увеличен срокът, който дава възможност на шофьорите да покрият изискванията без да им се спират колите от движение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Действаща наредба, приета от ГЕРБ, заплашва 2 млн. автомобили да останат без технически преглед и да бъдат спрени от движение - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!