Правителството одобри да отворим небето си за турски изтребители

Изтребител F-16 на турските ВВС, снимка: Wikimedia

Автор:
Обективно

Служебното правителство прие решение да предложи на Народното събрание да ратифицира Меморандум за разбирателство между България и Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство, съобщи Министерският съвет.

„Република България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAМDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО“. Така правителството на Димитър Главчев мотивира взетото решение.

„Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО. Република България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция“, пише в мотивите на кабинета „Главчев“. Затова според предложението до парламента кабинетът трябва да разреши и на турските изтребители да влизат във въздушното ни пространство.

С активен състав от 60 000 военнослужещи и експлоатиращи приблизително 668 пилотирани самолета в около 33 ескадрили, турските ВВС са една от водещите сили в НАТО.

Кабинетът одобри и проект ,,Хармонизиране на изискванията за модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“

Проектно споразумение ще се сключи между министерството на отбраната на България, на Франция, Гърция, Италия, Румъния и Европейската агенция по отбрана по инициативата на Европейския съюз за „Постоянно структурирано сътрудничество“.

„Водещото участие на България в проекта цели изграждането на способности за изпълнение на пълния спектър от подводни интервенции в експедиционен формат, в рамките на военни и невоенни национални или международни мисии и операции, в съответствие с изискванията на НАТО и ЕС, чрез изграждането на Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции“, съобщи Министерският съвет.

Реализацията на проекта ще осигури способности за пълен достъп и за изпълнение на задачи с водолази и безпилотни подводни апарати до пределните дълбочини в българските териториални води, в районите на континенталния шелф в прилежащата и изключителната икономическа зони, както и до пределните дълбочини във вътрешните водни басейни на територията на страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Правителството одобри да отворим небето си за турски изтребители

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!