Банките ни съдраха, само за 6 месеца сме им платили 1 млрд. лева за такси

Всички банки драматично увеличиха таксите си за услуги от началото на годината

Автор: Флагман, снимката е илюстративна

Статистиката на БНБ показва още, че банковата система отчита обща печалба за първото полугодие от 1.8 млрд. лв

За първите шест месеца на годината търговските банки са събрали почти един милиард лева от такси и комисиони за услугите, които предлагат. Сумата е рекордно висока. Обяснението е пред очите ни - през месец финансовите институции актуализират тарифите си, като вдигат таксите за най-ползваните услуги - парични преводи, внасяне и теглене са суми и ползване на банкови карти. Наред това банките стават все по-изобретателни с въвеждането на нови такси, пише вестник Сега.

Според данните на БНБ за банковата система към края на юни общите приходи от такси са в размер на 984 млн. лв. Тъй като те също имат известни разходи по плащане на такси и комисиони, нетният им доход по това перо е 780 млн. лв. 

Статистиката на БНБ показва още, че банковата система отчита обща печалба за първото полугодие от 1.8 млрд. лв. Това е със 121 млн. лв. (7.1%) повече от реализираната през първите шест месеца на 2023 г.

Впечатляващите финансови резултати на банките най-вече се дължат на лихвите, които прибират от бурното отпускане на кредити. Чистият доход от лихви е скочил с 20.4% спрямо миналата година и достига 2.7 милиарда лева в края на юни.

През първото полугодие банките са прибрали 3.3 млрд. лв. от лихви по отпуснатите кредити. В същото време разходите им за изплащане на лихви по депозити са едва 580 млн. лв. Големите банки у нас продължават да държат спестяванията на клиентите си без никаква доходност. Нещо повече, депозитните сметки преди две години бяха трансформирани в разплащателни, при което спестените пари всеки месец намаляват заради такси за обслужване. 

Само някои от по-малките финансови институции предприеха в последната година леко повишение на доходността на влоговете в опит да привлекат нови клиенти. Лихвите, които те предлагат, са 1 до 2% за едногодишни депозити.

Данните на БНБ показват още, че през второто тримесечие на годината кредитният портфейл на банковата система е нараснал с 4 млрд. лв. и достига до 104.1 млрд. лв. Отпуснатите заеми на домакинствата са се увеличили с 2.3 млрд. лв., а на бизнеса – с 1.4 млрд. лв. 

В същото време през второто тримесечие депозитите в банковата система се увеличават с 2.2 млрд. лв. и в края на юни достигат 152.3 млрд. лв. Нарастват депозитите и на домакинства (с 2.2 млрд. лв., 2.6%), и на фирмите (с 1.2 млрд. лв., 2.6%).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Банките ни съдраха, само за 6 месеца сме им платили 1 млрд. лева за такси

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!