Berliner Zeitung: Русия печели войната, никой вече не очаква Киев да си върне загубените територии

Последствията за Украйна ще бъдат драматични

Съобщения на западни и украински медии потвърждават, че Русия взима надмощие в конфликта, а последствията за Украйна ще бъдат драматични, пише Berliner Zeitung, цитиран от "Фокус".

През изминалата седмица руските войски в Донецка област успяха да превземат няколко села и да се придвижат на около 15 км от стратегически важния град Покровск.

Според западни военни експерти настоящите успехи на Русия се дължат на подобрената ѝ способност да използва слабостите в украинските отбранителни линии, които са изтънени от недостига на персонал и отслабени от руските атаки по дължината на повече от 1200 км фронтова линия.

Промените в тактиката на руската страна изиграха решаваща роля за това. Преди настъпление с голям брой войски и бронирана техника, руските въоръжени сили прекарват дълго време в наблюдение на украинските позиции, анализират слабите места и целенасочено ги атакуват във фазата на ротация на войските.

Украинските експерти виждат успехите на Русия като основен проблем, чийто произход се крие в недостатъци в централизираното оперативно планиране и координация, както и в съмнителни кадрови решения. Те оценяват настоящата военна ситуация като критична, а скоростта на руското настъпление като тревожна.

Проблемът е и в липсата на централизирана координация на полетите на дронове и радиоелектронната борба от украинска страна. Това е така, защото те продължават да се разполагат на части и некоординирано.

Руските успехи не биха били възможни без очевидните слабости на украинското военно ръководство. Въпреки това, освен погрешните решения и слабото командване от украинска страна, значителна част от отговорността за настоящите събития може да бъде приписана на Запада.

Така или иначе, перспективите на Украйна за по-нататъшния ход на конфликта са мрачни и вече почти никой не очаква Украйна да освободи изгубените си територии с военни средства.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Berliner Zeitung: Русия печели войната, никой вече не очаква Киев да си върне загубените територии

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!