Първите американски F-16 се появиха в небето над Украйна

Официалните власти в Киев засега не коментират информацията

epicenter.bg

Първата доставка на изтребители F-16 от съюзниците на НАТО пристигна в Украйна, дългоочакван ход, който може да повиши способността на разкъсаната от война страна да отблъсква руските атаки, съобщава Bloomberg, цитирана от "Фокус".

Крайният срок за предаване на произведените в САЩ бойни самолети беше края на този месец и той беше спазен, твърдят запознати, пожелали анонимност. Броят на самоетите е малък, поясняват още те.

Не е ясно дали украинските пилоти, които са се обучавали със своите западни съюзници през последните месеци, ще могат незабавно да използват бойните самолети или процесът ще отнеме повече време.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Диана Давитян отказа коментар.

Отне повече от година, за да стигнем до тук. Президентът Джо Байдън се отказа от противопоставянето си на изпращането на F-16 в Украйна през май 2023 г., след многократни молби от страна на президента Володимир Зеленски и съюзниците от НАТО да разрешат трансфера им.

Това дойде заедно с интензивен дебат дали F-16 ще дадат на Украйна някакво решаващо предимство. Пилоти-ветерани заявиха пред Bloomberg миналия май, че самолетите няма да променят играта, както твърди Украйна.

Прехвърлянето е затруднено от забавяния, въпроси около резервни части и езикова бариера между украинските пилоти и техните чуждестранни инструктори. Проектантите също се притесняват, че страната няма достатъчно писти - а тези, които има, са уязвими за руски атаки.

Досега украински пилоти са се обучавали с F-16 в чужбина, включително в САЩ. Междувременно бойното поле се промени, като и двете страни разчитат все повече на евтини дронове, а Русия укрепва противовъздушната си отбрана.

Дори и да са малко в началото, прехвърлянето на самолети трябва с течение на времето да помогне на Киев да изгради капацитет, за да постави предизвикателство пред превъзходството на Русия във въздуха, което позволи на Кремъл да унищожи енергийната инфраструктура на страната, което доведе до постоянни прекъсвания на тока.

Медии вече публикуваха снимки на F-16, пристигащи в Украйна. Редица канали в Telegram също публикуваха снимки на изтребителите. Все още обаче няма официално потвърждение на информацията от украинските власти.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първите американски F-16 се появиха в небето над Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!