Мързеливците в НС свършиха работа! Забраняват електронните цигари

INTRIGI.BG

Забраната на употребата на бездимни цигари от деца влезе сред законопроектите, които може до дни да бъдат приети от парламента. Мързеливите депутати днес единодушно одобриха на първо четене промени в този смисъл в закона за закрила на детето. Те са внесени от депутати на ГЕРБ и предвиждат изрично да се забрани употребата на всички нови изделия за пушене – бездимни, нагреваеми и др., от деца до 18-годишна възраст.

Сегашните текстове предвиждат забрана за предлагането и продажбата на деца на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия и изделия за пушене, различни от тютюневите изделия. Забранена е и употребата от деца на същите продукти, като тук преди две години бе добавен и популярният райски газ (диазотен оксид).

В пленарна зала един от вносителите – Костадин Ангелов от ГЕРБ, разказа, че са били провокирани да внесат промени след новината, че тинейджърка е получила гърч след пушене на вейп. „Ролята на държавата е да пази основната ценност – здравето на българските граждани“, изтъкна той. Ангелов, който е лекар, изброи рисковете от употребата на вейпове – плодовите им вкусове зарибяват децата, подвеждат ги, че са безвредни, а съдържанието им остава неизвестно.

Изказванията бяха изключително лаконични, но в посока към допълнително разширяване на ограниченията за децата между първо и второ четене. „Открехвам една голяма врата пред вас с идеята дали изобщо тези видове цигари и вейпове да е разрешено да имат плодови вкусове“, каза Ангелов. Да помислим в здравната комисия за доста по-широк контрол – и на енергийни напитки, и на ароматни вейпове и бездимни цигари, допълни Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

„Ние ще го забраним, но контрол няма да има никакъв от страна на изпълнителната власт, както стана с райския газ“, върна дебата към реалността Климент Шопов от „Възраждане“. У нас вече масово се нарушава даже най-старата забрана – на тютюнопушенето в закрити обществени места. Само за сведение бе приета и забраната за употребата от деца на райския газ. С контрола на всичко това са натоварени регионалните здравни инспекции, но те отчитат хиляди проверки и по-малко от 30 глобени заведения за цяла година, въпреки че в почти цялата страна се пуши масово на закрито по ресторанти и барове, а вече и в градския и междуградския транспорт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мързеливците в НС свършиха работа! Забраняват електронните цигари - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!