Важни промени в Закона за здравето! Засягат и лекарите, и пациентите! Промените са изключително съществени

Лекар. Снимка: КНСБ, Архив, Искра.бг

Парламентът прие важни промени в Закона за здравето, които засягат и лекарите, и пациентите. Те бяха одобрени по предложение на Божидар Божанов и д-р Александър Симидчиев. 

Предложените промени подобряват ефективността на Националната здравно-информационна система, работата на лекарите и удовлетвореността на пациентите. В законопроекта е заложено въвеждането на съвременни технически средства, с които лесно да може да се удостоверява присъствието на пациентите в лечебните заведения и наличието на съгласие от тяхна страна за извършване на съответните дейности.

С въведената възможност пациентите да потвърждават настаняването си в лечебно заведение ще се намали възможността за злоупотреби с клинични пътеки без знанието на пациента.

С прилагането на предложените текстове ще се намали времето, отделяно от медицинските специалисти за административни дейности и ще се увеличи времето за оказване на медицински, дентални и фармацевтични грижи на гражданите като се намалят данните, които същите трябва да въвеждат в направления, рецепти и др., както и с улесняването на стъпките за това.

Сред новите задължения на министъра на здравеопазването ще бъде да изготви правила за удобство на потребителите – лекари и пациенти, при използване на платформите, в т.ч. за предписване на лекарства, за въвеждане на направление и др.

Въвеждат се критерии за удобство на софтуерите в сектор „здравеопазване“, защото в момента много от софтуерите „тормозят“ лекарите, вместо да им помагат. Предвижда се и автоматизирана проверка на здравословното състояние на кръводарителите, за да няма риск хора със здравословни заболявания да даряват кръв срещу заплащане, рискувайки собствения си живот.

Въвежда се предоставянето на медицински услуги от разстояние (телемедицина). Такъв тип услуги биха били изключително полезни в случай на бедствия или епидемии.

Чрез телемедицината пациентите ще получават медицински консултации и съвети, без да са присъствали физически в кабинет, клиника или болница. Това ще е възможно чрез провеждане на прегледи онлайн. Този вид достъп до здравеопазване е особено полезен за живущите в отдалечени или труднодостъпни райони, както и за хората с увреждания или хронични заболявания, които могат да намерят по-удобен и достъпен начин за получаване на грижи.

Тези промени ще са от полза и за лекарите, които ще могат да се консултират и да си сътрудничат от разстояние, което ще подобри точността на диагнозите и плановете за лечение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Важни промени в Закона за здравето! Засягат и лекарите, и пациентите! - Искра.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!