САЩ ограничиха доставките на газ за Европа заради по-големите печалби от износ за Азия

Автор:
Обективно

Русия почти изпревари САЩ като най-големия доставчик на втечнен природен газ в Европа през този месец въпреки усилията на политиците от ЕС да блокират горивото на Москва заради войната в Украйна, показват данни, цитирани от Bloomberg.

Причината за почти равното съотношение на втечнен природен газ от САЩ и Русия на европейския пазар е спадът в американските доставки. Газовите гиганти се интересуват от печалби и затова избират пазари с най-високи цени на суровините.

Разликата между доставките на втечнен газ от двете държави за Западна Европа се е свила през юли до най-ниското си ниво от края на 2021 г., според данни от сайтовете за проследяване на кораби и морска търговия към 30 юли.

САЩ ограничиха доставките на газ за Европа Източник: Bloomberg

Рязката промяна показва, че американските износители на втечнен природен газ избират по-високоплатен регион, където да изпратят своите танкери. Веднага след като горещото време увеличи търсенето в Азия, там беше изпратен повече втечнен природен газ от САЩ, отколкото през всеки месец от 2021 г. насам, по данни на Bloomberg.

Някои газови танкери от САЩ са се насочили и към Египет, който също е предложил по-висока цена, отколкото са готови да платят в Европа.

Междувременно прекъсванията от тропическите бури само изостриха недостига на синьо гориво за Европа, като един от най-големите заводи за износ в САЩ преустанови товаренето за повече от две седмици заради урагана Берил.

Ако сегашните тенденции продължат до началото на зимния сезон, цените на газа в Европа неминуемо ще се повишат на фона на пиковото търсене. Другата опция е страните от ЕС да увеличат вноса на руски втечнен природен газ, като по този начин въпреки политиката си на санкции на практика ще увеличат приходите на Москва. Сегашната ситуация показва колко трудно е за Европа да се откаже от руските енергийни ресурси, коментира Bloomberg.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ ограничиха доставките на газ за Европа заради по-големите печалби от износ за Азия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!