Новите изисквания за ГТП: Има ли вратичка срещу тях?

Преминаване на ГТП. Снимка: Архив

Искра.бг

Минималната заплата е 1000 лева. Как да си купим нови коли, отговарящи на промените, питат шофьори

Има ли вратичка срещу новите изисквания, свързани с Годишния технически преглед /ГТП/? Шофьори твърдят, че има такава и на отделни пунктове са намерили начин да „заглушат“ количеството вредни газове.

Вратичка, свързана с ГТП

Вратичка, свързана с ГТП. Снимка: Facebook

Припомняме, че от 22 юли всички пунктове за ГТП в страната трябва да са си свързали уредите за измерване със системата, използвана от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Тези, които не са го направили, няма да работят. Това би трябвало да означава, че няма възможност служителите в пунктовете за ГТП ръчно да въвеждат данните от прегледа, тъй като става автоматично. Засега няма потвърждение на информацията по-горе, че има възможност за подобни манипулации.

Промените предизвикаха голям отзвук сред собствениците на автомобили. Заваляха десетки сигнали от шофьори на бензинови коли, че не могат да преминат успешно прегледа и са били върнати. Водачи коментираха в социалните мрежи:

„Старите бензинови автомобили, не могат да минават ГТП. Колата трябва да е на 200% изрядна, за да мине преглед, който е поскъпнал. Ок, трае се.

Абсурдни ограничения по пътищата, щото нали с цел безопасност. Ок, трае се.

Страх ни е вече да си мием зъбите преди да излезем, за да не отчете като алкохол и да ни вземат книжката и автомобила. Ок, трае се.

И всичко това затягане около шията на шофьора, защото все още нямаме пътища, нито магистрала… Минималната заплата е 1000 лева. Как да си купим нови коли, отговарящи на абсурдните изисквания на скапаната ни държава?“

Същевременно по-рано днес автомобилният експерт и собственик на пункт за извършване на ГТП Румен Дунев коментира за „БНТ“, че с дигитализацията не са възможни технически грешки или манипулации на данните. Той потвърди, че бензиновите коли са по-уязвими при преминаването на ГТП и раздели „проблемните“ автомобили в 3 групи:

  1. Много нови автомобили, които заради некачествени горива, не могат да преминат преглед;
  2. Амортизираните автомобили – при тях освен, че харчат бензин, харчат и много масло, което повишава CO-ото и заради това не могат да преминат през ГТП;
  3. МПС-тата, при които бензиновият двигател работи добре, но имат проблеми с изпускателната система – липсва катализатор или има пропуски в самата система.

Според него това, че една кола не може да премине през ГТП не е „някаква страшна драма“, защото може да се отстрани неизправностите и допълни, че държавата трябва да даде време на водачите да въведат в изправност своите коли.

„В дългосрочен период затягането на мярката по дигитализацията на ГТП ще се отрази в пътната безопасност“, изтъкна той.

ГТП критериите са едни и същи, и са в синхрон с Европа, твърди още експертът. Той отбеляза, че въпреки че автопаркът у нас е застаряващ, той се поддържа по някакъв начин и не е в окаяно състояние.

„Държавата трябваше да даде информационна кампания, за да разясни какво предстои. Когато хората са по-запознати, няма да може да се спекулира с техните страхове“, коментира той снощи пред „NOVA“.

Можете да си припомните съветите как да преминете по-лесно ГТП – ТУК.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Новите изисквания за ГТП: Има ли вратичка срещу тях? - Искра.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!