Израел настоява НАТО да изгони Турция от алианса

НАТО. Снимка: Wikimedia Commons

Искра.бг

Причината - заплахите на президента Реджеп Тайип Ердоган да изпрати войски в Израел

Министърът на външните работи на Израел Израел Кац поиска от НАТО да изгони Турция заради заплахите на президента Реджеп Тайип Ердоган да изпрати войски в Израел, съобщава „Politico“. Според съобщения в медиите от понеделник израелското външно министерство е заявило:

„В светлината на заплахите на турския президент Ердоган да нахлуе в Израел и опасната му реторика външният министър Израел Кац инструктира дипломатите … спешно да се свържат с всички членове на НАТО, като призоват за осъждане на Турция и поискат нейното изгонване от регионалния алианс.“

По-рано в понеделник Ердоган заяви на заседание на своята управляваща Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, че Турция „трябва да бъде много силна, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина“.

„Точно както влязохме в Карабах, точно както влязохме в Либия, ще направим [нещо] подобно точно на тях“, изтъкна Ердоган, позовавайки се на предишни военни интервенции на Турция. Неговата саблена атака предизвика яростна реакция от страна на Израел и допринесе за опасенията от по-широк регионален конфликт.

Нидерландският крайно десен лидер Герт Вилдерс, чиято партия е най-голямата в Нидерландия, нарече Ердоган „ислямофашист“ и „напълно луд“ в публикация в социалните мрежи в неделя, като добави, че Турция „трябва да бъде изхвърлена от НАТО“. Вилдерс отдавна предлага Турция да бъде изключена от алианса. Нидерландия, за разлика от Израел, също е член на НАТО.

Турция се присъединява към НАТО през 1952 г. и разполага с втората по големина армия в алианса. НАТО не разполага с конкретен механизъм за временно отстраняване или изключване на член, въпреки че членовете могат да се оттеглят доброволно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли възможността за създаване на такъв механизъм през 2021 г., като заяви, че това „никога няма да се случи“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Израел настоява НАТО да изгони Турция от алианса - Искра.бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!