Ден №4 в Париж: Най-доброто българско представяне до момента

Снимка: Getty images, Корнер.dir.bg

Епитропов остана на косъм от финал, а Стоеви, Ангелова и Петрова продължават олимпийското си участие

Четвъртият ден на Олимпиадата в Париж категорично отива под знака на "най-добър" за България. След вчерашния кошмар, в който всичките наши участници отпаднаха в дисциплините си, днес нещата се обърнаха в друга посока.

Да, отново имаше отшаднали, но също така и достойни представяния, както и класирали се напред. Във вторник общо седмина български спортисти стъпиха на различните арени във френската столица и можем да кажем, че не разочароваха.

Гледахме родно участие в бадминтона, гребането, плуването и бокса.

И денят започна чудесно, след като Десислава Ангелова си осигури място в полуфиналите на скиф в гребането. С време от 7:41.25 минути в четвъртфиналната си гонка българката успя да се класира за следващата фаза, където сили ще премерят най-добрите 12 в дисциплината.

Снимка: Getty images

После отправихме взор към бадминтона, а там сестри Стоеви, Габриела и Стефани, не разочароваха. При третото си олимпийско участие те най-сетне достигнаха до четвъртфинал. Българките завършват втори в групата си с 2 победи и 1 загуба, след като днес надиграха американските близначки Ани и Кери Ксу с 2:0 - 21:18 и 21:12. Така направиха прекрасен подарък за рождения ден на треньоркара си Петя Неделчева.

Кристиан Василев за съжаление не успя да се представи достатъчно убедително в четвъртфиналите на скиф в гребането и остана извън полуфиналите. Той отстъпи на Юхени Залати от Беларус, но състезаващ се под неутрален флаг и Гиердус Биелиаскас (Литва), както и Рюта Якава (Япония). Все пак той той ще се пробва за местата от 13-о до 26-о.

Петър Мицин приключи участието си на Игрите в Париж като победител в серия - на 200 метра бътерфлай, но и това не бе достатъчно за полуфинал в коронната му дисциплина. 18-годишният талант спечели с време от 1:57.03 минути, изпреварвайки тримата си съперници, ала остана 19-и от общо 27 участници, докато към полуфиналите потеглиха първите шестнадесетима в класирането от сериите.

Европейският шампион Любомир Епитропов счупи родния карък в басейна, след като се класира за полуфиналите на 200 метра бруст. Това стана факт след 2:10.59 минути в сериите, пратило Епитропов напред с тринадесето най-добро време и след неуспешните опити на Мицин и Габриела Георгиева, най-сетне прати България на полуфинал в плуването, който предстоеше по-късно вечерта.

Снимка: Getty images

Подобно на колегата си-знаменосец Епитропов, Станимира Петрова също потегли успешно в Париж. Боксьорката е на четвъртфинал в категория до 54 килограма, където е поставена под №1 в подреждането. Тя записа впечатляваща победа над световната шампионка Хуанг Хсао Вен от Китайско Тайпе, която е и бронзова медалистка от Токио 2020. Така след два неуспешни опита и загуби още в първите мачове, съответно в Рио и Токио, Станимира най-сетне го направи.

Снимка: БТА

18-годишната Калояна Налбантова пък напуска Париж с високо вдигната глава. Най-младата участничка в сингъл надпреварата в бадминтона записа първата си олимпийска победа - при това в два сета срещу местната представителка Ци Сюефей. Натурализирана китайка бе подкрепяна от френските фенове като тяхна представителка, но Налбантова я надви с 21:18 и 21:18, за да покаже на какво е способна. За съжаление в предходния си мач тя отстъпи на световната №1 и се прибира у дома след само два мача.

Полуфиналът на Любомир Епитропов в плуването на 200 метра бруст затвори родното участие в Париж във вторник.

За съжаление плувецът ни не успя да стигне до финала, при това особено болезнено, завършвайки девети - първото място отвъд осмината финалисти. И въпреки това той заслужава единствено и само аплодисменти за представянето си, защото преди последните 50 метра на дисциплината се движеше осми и изпревари половината си съперници, за да завърши с време от 2:09.93 минути.

Медалите в днешния ден:

10 метра въздушен пистолет, смесени отбори: 1. Сърбия, 2. Турция, 3. Индия

Тенис на маса, смесени двойки: 1. Китай, 2. Северна Корея, 3. Южна Корея

Стрелба, трап, мъже: 1. Нейтън Хейлс (Великобритания), 2. Жи Инг (Китай), 3. Жан Пиер Брол Карденас (Гватемала)

Джудо, жени до 63 кг: 1. Андрея Лески (Словения), 2. Приса Алкарас (Мексико), 3. Лаура Фазлиу (Косово), Кларис Агбегнену (Франция)

Джудо, мъже до 81 кг: 1. Таканори Нагасе (Япония), 2. Тато Григалашвили (Грузия), 3. Сомон Махмадбеков (Таджикистан), Джуунуан Лий (Южна Корея)

Спортна гимнастика, отборно: 1. САЩ, 2. Италия, 3. Бразилия

Ръгби 7, жени: 1. Нова Зеландия, 2. Канада, 3. САЩ

Фехтовка, отборно жени шпага: 1. Италия, 2. Франция, 3. Полша

Плуване, 100 метра гръб жени: 1. Кайли Маккиуон (Австралия), 2. Реган Смит (САЩ), 3. Катарин Беркоф (САЩ)

Плуване, 800 метра свободен стил мъже: 1. Даниел Уифен (Ирландия), 2. Боби ФИнке (САЩ), 3. Грегорио Палтриниери (Италия)

Плуване, 4х200 свободен стил мъже: 1. Великобритания, 2. САЩ, 3. Австралия

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ден №4 в Париж: Най-доброто българско представяне до момента | Корнер.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!