90% от цацата се изнасят, затова порцията е 10 лева

Retro.bg

Поне 90 на сто от цацата, която улавят най-големите български риболовци в Черно море, се изнасят в чужбина. Сред най-големите пазари за страната ни е Португалия. Това обясни шефът на Асоциацията на производителите на рибни продукти (АПРП) д-р Йордан Господинов.

Вероятно затова и уж най-евтината риба постоянно качва цената. В момента по морето порция от 200 грама трудно се намира под 8-9 лева, а на много места удря и десетачка, ядосват се любителите на бирата, за които това е любимото мезе. Клиентите пък често се дразнят, че рибката е като семки – дребна и спаружена и дори горчива на вкус.

В същото време експертите настояват, че тъкмо качеството на нашите риби е по-добро заради спецификата на морето. „Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на морето е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, каза д-р Господинов. Износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония запазва стабилните си нива.

През последните години у нас все повече се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии. „Внасяме и скариди, тъй като знаете, че у нас няма от едрите, които сме свикнали да виждаме в магазините. Суши пазарът също се развива много интензивно в България, което също налага увеличаване на вноса“, каза още д-р Йордан Господинов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 90% от цацата се изнасят, затова порцията е 10 лева   - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!