Пожарът над Петрич започна да бушува! Самолетите ги няма, мините гърмят

Би Нюз

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района.

Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е преустановена.

Вчера беше преустановена работата и на гръцките им колеги – отново по същата причина – заради взривове.

Минното поле, което е по границата, е доста голямо – по права линия е около 1,5 км, а точно там има пожарни огнища. 

В 9 часа сутринта в борбата с пожара трябваше да се включат и френските самолети, както и наши военни хеликоптери. Но към 10 часа машините все още не бяха задействани в потушаването на огъня.

На мястото е директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Александър Джартов.

Тази нощ ситуацията с пожара на границата с Гърция се е влошила отново заради силния вятър. Огънят отново е преминал на българска територия. 

„Актуалната ситуация е, че положението в момента е доста сложно, тй като през нощта силният вятър от гръцката територия прехвърли на още две места пожара. Прехвърлил е и защитното съоръжение, което ние успяхме да изградим, 15-метрова противопожарна просека. За жалост проблемът е, че това, което правят колегите от гръцка страна, в никакъв случай не ни дава никакъв шанс ние да бъдем малко по-спокойни“, заяви в „Денят започва“Пламен Поюков – директор на ДГС-Катунци. 

Вчера от гръцка страна са били изпратени и наземни екипи, но след като са разпънали маркучите, са чули гръм и са преустановили действия. Предполагат, че става дума за гръмнала граната. Пламен Поюков определи ситуацията като изключително сложна на този етап. 

„Пожарът е вече на 200 метра в нашата територия. И ако сметнем примерно, че този периметър, който обхваща е около 2 километра – средно около 600 декара приблизително можем да кажем, че е пожарът в нашата територия“. 

Няма опасност за хората, живеещи в близост до границата, категоричен беше Пламен Поюков. Уверен е, че няма да бъде допуснато пожарът да стигне до дома на хората. Като основен проблем за потушаването му е недостъпността на местността, както и пресеченият терен. По думите му най-вероятно пожарът до два дни ще бъде загасен, но проблемът си остава, защото той продължава активно да бушува на гръцката граница и когато „колегите от Франция си тръгнат, ние отново можем да бъдем в същата ситуация“. До този момент проблем със зареждането с вода на самолетите няма. 

„Притесняваме се, нали огън е тука. Защото аз живея тук и гледам, че пушекът се увеличава“, разказва Богдан Шарнаков. 
„Откровено казано всички се притесняваме и гледаме пушеци. Отначало това петно, но това беше надолу само пушек и нагоре баирите върховете не се виждаха нищо. И ни е страх, че ако захване насам може и при нас да дойде. Нищо чудно. Сега тези самолети идват, ама не е ли късно за нас да се сещат така в този ЕС“, пита се Тодор Йоцов. 
„Снощи аз се прибирам с козички – огън така свети яко. Имат една грешка – оня ден, кога валя дъжд, поутихна, беше бистро, тогава трябваше да се засилят да пръскат, а чак на другия ден въртолетите въртяха. Не става така“, смята Мария. 

Повече от 10 дни екипите от двете страни на браздата не могат да се справят с пламъците.

Заради опасността от мини в района пожарът се гаси само от въздуха. Два френски самолета още снощи се включиха в гасенето. Те ще се включат в потушаването на пожара и следващите два дни.

Източник: БНР , БНТ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пожарът над Петрич започна да бушува! Самолетите ги няма, мините гърмят - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!