За първи път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли 35 трилиона долара

Държавният дълг на САЩ надхвърли 35 трилиона долара за първи път в историята, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на Бюджетната комисия към Министерството на финансите на страната, предава "Фокус".

В базата данни на уебсайта на комисията, в колоната "общ публичен дълг“ е посочена сумата е от 35 трилиона долара. Това е рекордна стойност. В началото на януари държавният дълг на страната надхвърли 34 трилиона долара. Републиканците вече критикуваха американския президент Джо Байдън за политиката му, която според тях е довела до увеличаване на държавния дълг.

Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че националният дълг на страната ще надхвърли 50 трилиона долара през 2034 година, което представлява повече от 122% от БВП на страната. Според неговите оценки средният годишен ръст на американския БВП през 2029-2034 година ще бъде 1,8%.

Живият Нострадамус предупреди! Да се готвим за нещо невиждано

През 2023 година националният дълг на страната е нараснал с над четири трилиона долара. Байдън подписа на 3 юни 2023 година законопроект, одобрен преди това от Конгреса, за увеличаване на тавана на националния дълг. Лимитът се очаква да бъде достигнат на 2 януари 2025 година.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: За първи път в историята държавният дълг на САЩ надхвърли 35 трилиона долара

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!