Експлозия и в завода за целулоза "Свилоза" в Свищов, има пострадали

Снимка: Лилия Йорданова, кореспондент на БТА в Свищов, Днес.dir.bg

Химична реакция в производствен цех е предизвикала взрив и и пожар

Взрив е станал завода за целулоза "Свилоза" край Свищов. Инцидентът е станал преди около 11 часа.

Един човек е прегледан в болница след взрива в цех на предприятието, съобщи за БТА кметът на града Генчо Генчев. Мъжът е служител на ведомствената противопожарна служба към предприятието.

В болницата в Свищов е пристигнал един пострадал при инцидента в завод "Свилоза" в Свищов, каза директорът на лечебното заведение Илиян Венков. Мъжът е с прорезни рани по лицето, получени от счупени стъкла, обясни той и добави, че нараняванията не са сериозни и не се налага хоспитализация.

Още двама души са пострадали леко - единият е началникът на противопожарната служба, а другият е служител към предприятието. Те са на място и продължават да се справят със ситуацията.

Екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) пътуват към мястото на инцидента, както и екип на РИОСВ. Към този момент пожарът е локализиран, но продължават обливките срещу високите температури на цистерни с други химични вещества, разположени в района, допълни кметът на града. 

По неофициална информация на Нова тв се е получила химична реакция в производствен цех, последвала експлозия, вследствие и пожар.

Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза".

Пожарът е потушен и ситуацията е овладяна. Всички служители са изведени от цеха. Към момента няма данни за опасност от замърсяване на въздуха. Екипи на пожарната са на място до пълното ликвидиране на произшествието, информираха пред БТА още от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Очаква се мобилна лаборатория на Изпълнителна агенция "Околна среда" да пристигне в Свищов, за да установи качеството на въздуха след днешния инцидент в цех на предприятието "Свилоза", каза Мая Радева, директор на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново.

В момента екип на инспекцията пътува към мястото на инцидента, за да измери показателите, непосредствено след създалата се ситуация. Според Радева на този етап няма опасност за населението.

Предприятието е преустановило производствена дейност веднага след инцидентаза да не се предизвика изтичане на вредни газове от съоръженията, посочи тя. Мобилната станция ще бъде поставена на обособено място, като в продължение на три дни ще отчита качеството на въздуха. Данни от първоначалните замервания на въздуха се очакват по-късно днес.

Пожарът в "Свилоза" е угасен, утре ще бъде направен опис на щетите, каза малк ослед 13 ч. изпълнителният директор на предприятието Михаил Колчев. В момента се оглежда състоянието на оборудването и се охлажда, ако има някъде съдове, които все още са с висока температура, за да не се възобнови пожарът. По думите на Колчев в единия от цеховете на завода, който приготвя избелителни разтвори, възниква пожар, вследствие има и взрив и работата в цеха е спряна. На смяна обикновено в този цех работят между трима и петима души, но от работещите там пострадали няма.

Все още не може да се каже каква е причината за взрива, каза още изпълнителният директор. Заводът не може да възобнови работата си без този цех, допълни Михаил Колчев.

Инцидент в "Свилоза" имаше и през 2020 г. Тогава около 50 огнеборци с 8 противопожарни автомобила се пребориха с пламъците, които бяха тръгнали от самозапалила се гора.

Само преди няколко дни взрив отне няколко живота и в склад за фойерверки край Елин Пелин. Единични експлозии все още пречат на аварийните екипи да влязат в помещенията. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Експлозия и в завода за целулоза "Свилоза" в Свищов, има пострадали | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!