Експерти обясниха защо е забранено да държите смартфона върху мека мебел, докато се зарежда

kaldata.com

Доста често контактът се намира до леглото или дивана и когато потребителите зареждат своя смартфон, те го поставят върху меката повърхност на тази мебел. Подобно действие е строго забранено и има редица основателни причини за това, смятат експертите от изданието GSMInfo.

Защо не можете да направите това?

Смартфонът трябва да се зарежда само върху твърда повърхност. Всичко това е важно, тъй като батерията на смартфона се нагрява по време на зареждането, а когато телефонът е поставен върху мека мебел, това се случва още по-интензивно и по-бързо. В резултат, батерията прегрява и това намалява нейната производителност. В най-добрия случай просто ще съкратите експлоатационния живот на акумулатора. Например, ако при нормални условия батерията ще издържи две години, то при постоянно провокиране на нейното прегряване, жизненият ѝ цикъл ще продължи до една и половина или дори по-малко години.

Второ, поради силното прегряване, други компоненти на устройството могат да се повредят и то да спре да функционира напълно. Батерията може да се надуе, да развали задния капак, екрана и много други вътрешни части. В най-лошия случай, може дори да избухне, което вече е опасно за живота и здравето на останалите хора около него.

Също така потребителите се съветват да не оставят устройствата си под покривало или още повече под възглавницата през цялата нощ. Дори телефонът да не се зарежда в момента.

Какво друго трябва да знаете за зареждането на смартфона?

За да не провокирате прегряване на батерията или преждевременното ѝ стареене, трябва да следвате следните прости правила:

  1. Заредете апарата до максимум 80% и го разредете до 20% или по-малко.
  2. Не използвайте устройството, докато се зарежда, и особено не говорете на него в този момент и не играйте игри.
  3. Не използвайте телефона продължително на открито и при горещо време.
  4. За да заредите телефона много по-бързо, изключете го по време на зареждането или включете “Самолетен“ режим.

Ако телефонът ви е много стар и не го използвате, не го оставяйте разреден за дълъг период от време. Поне веднъж месечно трябва да зареждате батерията, за да ѝ съхраните капацитета и живота.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Експерти обясниха защо е забранено да държите смартфона върху мека мебел, докато се зарежда - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!