През две централи за ток от биомаса: Медийният стратег на дерибеите в ДПС прибрал над 20 млн. премии от ВЕИ-та

Новини Стандарт

Кукувецът“ Петър Курумбашев координира публичната атака на отцепниците срещу Пеевски, милионите от „зелената добавка“ в сметките ни за ток стоят зад съюза им 

„За да откриеш истината, следвай парите“. Този стар принцип на човека, стоящ зад скандала „Уотъргейт“ – бившия служител на ФБР Уилям Марк Фелт, стои в дъното на не едно и две разтърсващи разкрития през последните десетилетия. Не само в САЩ, но и във всяка точка по света, в това число и в България.

Логиката му е елементарна, но желязна – зад всяка мащабна политическа афера стоят финикийски знаци и финансови интереси. Какъвто е и случаят със скандала, тресящ родната политическа сцена вече месец – опита за преврат срещу председателя на ДПС Делян Пеевски и разцеплението в редиците на движението. Защото, колкото и отцепниците, водени от дуото Джевдет Чакъров-Рамадан Аталай, да обикалят телевизионни студиа и да обясняват заучени манипулации, че битката им била да се спазва устава и колективните органи във формацията да работят, мантрите им всъщност целят само едно – да хвърлят прах в очите на обществото и да прикрият истината.

А тя е, че са сплотени от далеч по-прозаичен и материален общ интерес - да запазят позициите си, застрашени от стартираното от Пеевски „ново начало“ в ДПС, за да продължават да трупат милиони под масата и на гърба на избирателите на движението.

Именно парите и общите интереси в енергетиката са и лепилото, скрепило съюза им и с бившия „кукувец“ и също вече бивш, но дългогодишен депутат и евродепутат Петър Курумбашев. Той може про форма и да се свързва с друга партия – БСП, но играе ролята на координатор на публичните им изяви и стратег на медийната им война срещу Пеевски.

Ако си мислите, че го прави от алтруистични подбуди, сте в доста сериозна заблуда, защото в неговия случай става въпрос не просто за милиони, а за много милиони. Получавани от ВЕИ сектора, в който споделя общи интереси и от години си сътрудничи с предводителите на отцепниците – Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай, държащи мастит пай от енергетиката през синовете си Сами и Ревин.  

Пари от боклук

Общо над 20 милиона лева премии от държавния Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ са получили за периода от 2019 г. до 2022 г. две големи централи за производство на енергия от биомаса, свързани с Курумбашев. Става въпрос за  БиоГЕЦ „Грийн форест“ – Етрополе с мощност 3,798 мегавата и БиоГЕЦ „Грийн форест проджект“ – Съединение с мощност 1,487 мегавата, първата от които – според публични данни, е получила от фонда 12 348 098 лева, а втората – 7 846 333 лева. Само дотук. Про форма двете централи са на различни фирми, чийто собственици обаче са свързани. Тази в Съединение е притежание на дружеството „Делтън“, дял в което обаче има компанията „Грийн форест проджект“ АД. Тя от своя страна е собственик на централата в Етрополе.

Към момента Курумбашев не фигурира на хартия в нито една от тези фирми, но следите в търговските регистри са достатъчно ясни. Той е бил в управата на „Грийн форест проджект“ от 2014 г. до февруари 2017 г., когато се налага да излезе от Съвета на директорите, защото стана евродепутат от БСП на мястото на избраната няколко месеца по-рано за вицепрезидент Илияна Йотова. Така, про форма, той престава да има нещо общо с фирмата.

Но не и на практика, както свидетелстват цяла поредица медийни публикации, но също и нестихващият му интерес към енергетиката. Името му присъства в не един и два протокола от заседания на КЕВР, на които са били обсъждани както цените за тока от ВЕИ-та, така и компенсациите за собствениците на такива мощности.  

Тук е моментът да се уточни, че токът от биомаса е доста по-скъп от останалите видове ВЕИ, но пък – подобно на тях, е задължителен за изкупуване. Това от своя страна означава, че товари най-много като относителен дял „зелената добавка“, която всички плащаме през сметките си за електроенергия. Впрочем въпросните два БиоГец-а далеч не са единствените ВЕИ-та, с които бившият „кукувец“, телевизионер и екссобственик – освен всичко друго, и на порнотелевизия Петър Курумбашев е свързан.

Той стои през фирмата КИД 2226 и зад малък ВЕЦ в Михалково край Девин, за чието строителство дори е получил 250 000 евро европейски пари. При построяването на ВЕЦ-а бяха изсечени горски масиви, предизвиквайки бурна реакция сред местните. А също и война със съседите му от намиращо се в района предприятие за бутилиране на вода, прераснала в дългогодишни съдебни битки. Както може да се очаква, ВЕЦ-ът също е получавал премии от Фонда за сигурност на електроенергийната система, макар и далеч по-ниски от централите в Съединение и Етрополе – общо 221 193 лева.  

Съюз по интереси

На този фон едва ли ще има изненадани от факта, че Курумбашев винаги е бил сред най-яростните противници на въведената след протестите срещу скъпия ток регулация, сваляща печалбите на собствениците на ВЕИ. А също и от друг показателен факт – че сътрудничеството му с Джевдет Чакъров и водените от него отцепници далеч не е от сега.

То датира от далечната 2011 г., когато двамата обединяват сили срещу евентуалното падане на забраната за отглеждане на ГМО продукция у нас. Темата е изключително чувствителна за обществото, а в крайна сметка забраната остава и позволение не е дадено, но участието на Чакъров и Курумбашев едва ли е било, за да защитят интересите на гражданите.

Според фермерски форум от тези времена двамата са целели не да бъде опазено родното земеделие, а да не бъде бъдат ощетени интересите им в енергетиката. Просто, защото въвеждането на ГМО храните би отворило законовата възможност земи, които преди са били давани за построяване на ВЕИ, защото не са плодородни, да бъдат използвани за отглеждането на генномодифицирана продукция.

Впрочем именно интересите му в енергетиката е и най-вероятната причина във времената, в които беше депутат в 41-то и 42-то Народно събрание, да е неизменен член на екокомисията. Нищо, че амплоато му на бивш телевизионер и собственик на порнотелевизия да предполага участието му в други парламентарни звена.

Кумецът на „Капитал“

Впрочем трябва да се отчете, че с акцията си оттогава той е защитавал не само собствените си интереси, а и тези на кума си, считан за най-маститият играч във ВЕИ сектора. Както знаем монополистите нямат навика да споделят доброволно територия с други играчи, но в случая с енергийния бизнесмен и ръководител на олигархичния кръг „Капитал“ нещата изглеждат по различен начин. Той от години споделя, при това очевидно безпроблемно, ВЕИ сектора, както с кумеца си Курумбашев, така и със сина на Джевдет Чакъров. Които пък от своя страна са защитавали интересите му при приемането на регулация, свързана с енергетиката.

Взаимноизгодно сътрудничество, останало скрито в продължение на години от очите на обществото. Досега. Пучът, воден от Чакъров и медийно подплатен от Курумбашев всъщност извади наяве връзките на отцепниците от ДПС с „Капитал“ на Прокопиев, който предостави целия си „мейнстрийм“ за атаката им срещу Пеевски. До степен, че именно флагманът на групировката – изданието „Капитал“, се превърна в платформата, от която беше oпуснато писмото до посланиците на ЕС, уж написано от името на Делян Пеевски срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган, оказало се фалшиво.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: През две централи за ток от биомаса: Медийният стратег на дерибеите в ДПС прибрал над 20 млн. премии от ВЕИ-та - Политика — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!