Откритият римски саркофаг бил маса в бар на плажа

INTRIGI.BG

Масивният бял саркофаг от II-III век, намерен насред плажа край Варна, четири години е бил маса в бар „Раджана“! Това съобщават Атанас Чобанов и Bird.bg във фейсбук. 

Ето какво пишат те по повод мистериозното появяване на древния артефакт: 
Добро утро на всички специалисти по антично минало. Четири години този саркофаг краси бар „Раджана“, преди да се окаже на плажа на МВР. Кметът Иван Портних редовно го посещава. Саркофагът е поддържал питиетата на хиляди клиенти. МВР освен, че има много почивни станции и плаж, има и специален отдел за противодействие на търговията с ценното ни културно наследство. И внезапно – древна реликва!“

Самото заведение е пълно със скулптури на риби, морски кончета, херувими и мъжки торсове в псевдоантичен стил. Някои от въпросните статуи на мъже са „доукрасени“ и с татуировки.До момента няма реакция от управата на заведението, която би могла да „припознае“ барплота и да обясни какъв е произходът му.

Във Facebook групата „Копейкин“ пък се появи видео с танцуващи хора около маса, приличаща именно на античния саркофаг. 

Междувременно от Регионалния исторически музей във Варна потвърдиха автентичността на находката.

Почти сигурни сме, че откритият във Варна саркофаг е истински“, обясни завеждащият отдел „Археология“ в музея доц. Мария Манолова-Войкова. За да бъдат напълно сигурни в това учените, е необходимо да се разкрие орнаментиката на артефакта, допълни Войкова.

Запитана възможно ли е саркофагът да е бутафорен и поръчан от някого, тя подчерта, че хора си поръчват изработка на различни неща, но не толкова големи.Специалистът каза още, че е сигурно, че саркофагът не е от района на Варна, тъй като тук такива находки не са откривани. Според нея е трудно да се каже от къде точно е саркофагът. По орнаментите датировката му е 2-3 век след Христа, допълни Войкова.

Разходка из галерията на бар „Раджана“ показва, че там има и други любопитни скулптури. Дали и те са от древността? 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Откритият римски саркофаг бил маса в бар на плажа - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!