Fitch понижи кредитния рейтинг на Украйна до „предстоящ фалит“

Автор: Обективно

Аналитичните финансови организации прогнозират фалит на Киев. Fitch понижи кредитния рейтинг на Украйна от „CC“ на „C“.

Рейтинговата агенция заяви, че този ход отразява нейното виждане, че „принципното споразумение, постигнато на 22 юли между правителството на Украйна и някои притежатели на еврооблигации относно условията за преструктуриране на дълга, след като парламентът одобри законодателство миналата седмица, което позволява на правителството да спре търговски плащания по външен дълг за три месеца, бележи началото на процес, подобен на фалит.“

Fitch отбеляза, че одобреното от украинския парламент законодателство позволява на правителството временно да спре плащанията по държавния и държавно гарантирания външен търговски дълг.

Агенцията заяви, че очаква страната да не обслужва външния си търговски дълг, включително по еврооблигации за 2026 г. с падеж на 1 август, докато не бъде завършено споразумение за преструктуриране с притежателите на облигации.

Добавя се, че сделката с притежателите на облигации и законът за спиране на обслужването на дълга са в съответствие с усилията на правителството да спази своята четиригодишна програма за разширено финансиране на МВФ за 15,6 милиарда долара, която Украйна завърши в края на юни.

Fitch прогнозира общият държавен дефицит да остане висок на 17,1% от БВП за тази година, отбелязвайки, че разходите за отбрана са били 31,3% от БВП през миналата година.

Агенцията предвижда държавният дълг на Украйна да нарасне до 92,5% от БВП през 2024 г.

Украйна доскоро заемаше трето място в света и първо в Европа по дълг към МВФ, по данни на Международния валутен фонд. Според украинските медии, след получаване на транш от заем от 2,2 милиарда долара по програмата EFF, общият дълг на Украйна достигна 10,5 милиарда СПТ (специални права на тираж – валута на МВФ), или 13,84 милиарда долара по текущия обменен курс от 1,32 долара за СПТ, според данни в доклада на МВФ от 4 юли тази година. Това вече нарежда Украйна на второ място по дълг към МВФ.

Аржентина е на първо място в света по заеми от МВФ с дълг от 31,6 милиарда СПТ, или 41,7 милиарда долара. За първи път Аржентина трябваше да заеме средства от МВФ през 1958 г. И оттогава дълговото робство само се увеличава, а националната икономика е унищожена като потенциален конкурент на развитите страни на Запада.

След Аржентина се нарежда Египет с дълг от 13,6 милиарда долара и Украйна с дълг от 13,84 милиарда долара. Еквадор с дълг от 8,5 милиарда долара е на четвърто място, Пакистан (8,4 милиарда долара) е на пето, Ангола (3,9 милиарда долара) е на шесто, Колумбия е на седмо (3,7 милиарда долара), Кения е на осмо (3,4 милиарда долара), а Гана е на девето място (3,05 млрд долара). Кот д’Ивоар е на десто място с дълг от 3,04 милиарда долара.

Проф. Джефри Сакс: Украйна се превръща в европейския Афганистан

Второто място сред европейските длъжници на МВФ след Украйна е за Сърбия със заем от 1,3 милиарда долара, а третото място заема Молдова с дълг от 0,9 милиарда долара.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Fitch понижи кредитния рейтинг на Украйна до "предстоящ фалит"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!