Как да избелим дрехите, без да ги повредим

Retro.bg

Избелването на дрехи е важна част от поддържането на гардероба ни, особено когато искаме да запазим белите тъкани чисти и ярки. Въпреки че процесът може да изглежда прост, има няколко ключови стъпки и техники, които трябва да се следват, за да се постигнат най-добрите резултати и да няма щети.

Първо отделете белите дрехи от цветните, за да избегнете нежелано оцветяване. Проверете етикетите им за инструкции относно избелването, тъй като някои тъкани не са подходящи за този процес. Най-популярният избелващ агент е хлорната белина, но тя не е подходяща за всички материи. За по-деликатни тъкани, като коприна или вълна, използвайте кислородна белина, която е по-нежна. Добавете избелващия агент към пералнята.

Ако използвате хлорна белина, добавете я към отделението за белина или директно в барабана, след като се напълни с вода. Ако използвате кислородна белина, смесете я с вода, преди да я добавите към пералнята. Изперете дрехите на подходяща температура, като следвате указанията на етикета. За по-упорити петна или за дрехи, които не могат да бъдат изпирани в пералня, можете да използвате ръчно избелване. Напълнете леген с топла вода и добавете избелващия агент. Накиснете дрехите за около 30 минути, като внимавате да не превишите времето, за да избегнете повреда на тъканите. След накисването изплакнете добре дрехите с чиста вода и ги изперете както обикновено. След избелването важно е да изперете дрехите отново, за да премахнете остатъците от избелващия агент. Изсушете ги на слънце, което допълнително ще помогне за избелването и дезинфекцията им. Ако сушите дрехите на сушилня, използвайте ниска температура, за да избегнете свиване или повреда на тъканите. Ако предпочитате по-естествени методи за избелване, можете да използвате продукти като сода бикарбонат, лимонов сок или оцет. Тези естествени избелващи агенти са по-нежни към тъканите и са подходящи за честа употреба.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как да избелим дрехите, без да ги повредим - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!