Шести блок на АЕЦ Козлодуй е в сериозна опасност, ако дарим реакторите от Белене за Украйна

Евростат: Настроената против Москва Полша е №1 вносител на това от Русия

Би Нюз

В битов депутатски спор за летните отпуски лъсна крит от кабинета огромен проблем с единия от двата реактора на АЕЦ Козлодуй. Опасността за енергетиката ни и националната сигурност е голяма, а заплахата е от сериозен катаклизъм до режим на тока посред зимата.

Темата за депутатската ваканция е била обсъдена днес на председателски съвет, но в нейнито обсъждане лъсна сериозен проблем с Шести блок на АЕЦ Козлодуй.
За това съобщи пръв пред медиите председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. От думите му стана известно, че въпросът е бил спорен и е имало разминаване между парламентарните групи дали и от кога народните представители да излязат в почивка това лято.

Ремонтът на Шести блок на АЕЦ-а зависи от смяната на резервни части, които се намират в закупените чисто нови реактори на АЕЦ Белене, които парламентът вече реши да даде почти безвъзмездно за Украйна.

Според Правилника за работа на Народното събрание институцията е „във ваканция от 22 декември до 10 януари, 10 дни по Великденските празници от Велики петък включително, и от 1 до 31 август ежегодно“.

„Има изключително належащи законопроекти и проблеми, които трябва да реши това Народно събрание. Има проблеми с Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, което е сериозно предизвикателство. Има един куп други закони, които могат да бъдат приети или не от Народното събрание, но са належащи. В същото време четири от парламентарните групи искат да излезем във ваканция. Едните искат да излезем още от 2 август, други искат от 9 август“, коментира Тошко Йорданов. По думите му ИТН и „БСП за България“ са настоявали парламентът да продължи да работи и да не прекъсва работа през летния месец.

По-късно пред журналисти от „БСП за България“ обясниха, че според тях първо трябва да се видят най-важните законопроекти и спрямо това да се реши да работи или да почива парламентът. Но категорично сме против това да бъде в началото на август, заяви пред журналисти председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов. Като важни законопроекти, социалистите изброиха този за забрана продажбата на райски газ на физически лица, за доброволчеството, както и за възможността оборудването на АЕЦ “Белене“ да бъде използвано за Шести блок на АЕЦ “Козлодуй“. Това оборудване вече е обещано на военния режим в Киев според друго решение на евроатлантическата Сглобка в предишния парламент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шести блок на АЕЦ Козлодуй е в сериозна опасност, ако дарим реакторите от Белене за Украйна - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!