Много редки създания колонизираха едно място в България

Кадър ФБ, Пресс тв

Колонията от черни щъркели, обитаваща няколко места край язовир Копринка – местността „Гюрля“ и зони около павелбанското село Виден, отново показа в снимки и видео местният фотограф Диян Ненов.

Той започва да снима появилите се две двойки преди четири години и разказва, че сега ятото е от около 40 птици. Разделят се на групи от около десетина и се разпределят по различни места заради храната, допълва фотографът, изкушен да снима родната природа.

За четири години популацията се разраснала сериозно и това я прави най-голямота у нас, направи проверка Пресс ТВ.

Черният щъркел е защитен вид и е включен в Червената книга на България. Допреди няколко години единственото местообитание у нас, където може да се види такава колония, бе южната част от скалния венец край манастира „Света Троица“ близо до Велико Търново.

Черните щъркели са уязвим от изчезване вид и тогава екозащитници апелираха Регионалната екоинспекция във Велико Търново да вземе мерки за опазване на колонията, тъй като скалите са използвани от алпинисти за тренировки.

Двойки черни щъркели са забелязвани да гнездят в Разградско, Странджа, Централен Балкан, но колония от около 40 щъркели като в павелбанската колония, няма.

Рядко срещаното явление като тази птича „комуна“ само чернопери щъркове е атрактивна гледка, но и отговорност тя да бъде опазена.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Много редки създания колонизираха едно място в България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!