28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

epicenter.bg

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близко до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка, съгласно дадени указания от наблюдаващия прокурор", каза вътрешният министър

Временната парламентарна комисия за „Исторически парк“ и Ивелин Михайлов изслуша служебния вътрешен министър Калин Стоянов, изпълняващия длъжността главен секретар на МВР – главен комисар Димитър Кангалджиев и директорът на ОДМВР - Варна Андрей Ангелов.

Сред поканените на днешното заседание бяха и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, Пламен Тончев – председател на ДАНС, чието изслушване е предвидено да бъде на закрито заседание.

Румен Спецов уточни, че подготвената от него информация е засекретена.

През годините в МВР е работено по 28 сигнала, свързани с Ивелин Михайлов, заяви по време на изсушвато вътрешният министър Калин Стоянов .

Вътрешният министър посочи, че първият сигнал е подаден през 2016 г., а част от сигналите са свързани с измама с документи, пране на пари и изборни престъпления. Повечето сигнали са приключили с отказ за образуване на досъдебно производство от съответната прокуратура, а проверките по някои от тях продължават и към момента.

Стоянов увери, че МВР не е осигурил чадър над Ивелин Михайлов.

В един от сигналите през 2019 г. се твърди за финансова пирамида в "Исторически парк".

"Извършена е проверка по повод анонимен сигнал, че дружеството "Тогедър" ООД със собственици Вася Йорданова - бивша съпруга на Михайлов, и други лица, в това число и Ивелин Михайлов, създава финансова пирамида", каза министърът.

В сигнала се посочва, че тази пирамида има за цел да заблуждава инвеститори и да им продава фалшиви акции, като ги мами за реалните параметри на проекта "Исторически парк" и за евентуалните печалби от него.

"От Варненската окръжна прокуратура преписката е препратена на Варненска районна прокуратура и с постановление на наблюдаващия прокурор от 11 май 2020 г. е отказано образуване на досъдебно производство", разказа Стоянов. 

През 2023 г. МВР е проверявало информацията за неправомерно придобиване на недвижими имоти в землището на Неофит Рилски.

"Има съмнение за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно занижени цени, близки до данъчната. В момента се извършва допълнителна проверка", каза вътрешният министър.

През същата година МВР е получило информация, че с неистински документ е сменен управителят на фирма, който е британски гражданин, както и за неправомерни действия, извършени спрямо общинските съветници на Ветрино по време на протест пред сградата на Общината.

Първият сигнал, свързан с изборите, е през 2023 г.

Министър Стоянов разказа, че тогава е извършена и проверка във връзка с информация за голям брой регистрирани по настоящ адрес лица на територията на селата Неофит Рилски, Момчилово, Невеша - част от Община Ветрино. 

"Преписката е докладвана на Районна прокуратура Варна с мнение за образуване на наказателно производство за изборно престъпление", каза Стоянов.

Той обясни, че материалите са препратени от Районната прокуратура на Софийска градска прокуратура, но СГП е върнала на районната прокуратура във Варна и е постановен отказ за образуване на наказателно производство.

Друг сигнал, свързан с нарушение на изборното законодателство, е подаден през 2024 г.

"Извършена е проверка във връзка с получени данни за множество лица, които са били регистрирани на различни адреси в Община Ветрино с цел да гласуват за ПП "Величие".

Образувана е прокурорска преписка, тя е докладвана на Районна прокуратура Варна, откъдето е постановен отказ за образуване на наказателно производство", добави министърът.

Преди малко повече от месец е извършена проверка по постъпили данни за множество лица, които са били регистрирани на различни места в община Ветрино, за да гласуват за "Величие". С разпореждане от 31.05.2024 година на Районна прокуратура - Варна е образувана прокурорска преписка, по която обаче е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. 

През годините са получавани и няколко сигнала за скандали, заплахи, за нанесени леки или средни телесни повреди, както и за следене. През 2019 година е намерен починал охранител в "Исторически парк". Тук се проверява дали смъртта не настъпила поради немарливост или незнание при изпълнение на занятие. През 2020 година пък се образувани две досъдебни производства - първото за нанесени следни телесни повреди от лице от комплекса по гражданин и вторият за неправамерно следене. 

По-късно през годината има още един сигнал за нанесени средни телесни повреди отново от лице от "Исторически парк".

Беше засегната и темата с оръжията на Михайлов. 

Директорът на ОДМВР - Варна Андрей Ангелов посочи, че фирма "Пазителите", в частност Ивелин Михайлов и охранителите, които работят в дружеството, са може би най-проверяваните лица на територията на областта.

По думите му на името на Михайлов се водят 34 оръжия. Разрешенията за тях са издадени от МВР - Ловеч.  

Ангелов посочи, че са налични всички надлежни документи във връзка с преместването на оръжията, съхранението и обезпечаването им в каси. Той увери, че няма нищо, което да е незаконно.

"В охранителната фирма има четири късоцевни оръжия "Глок", охранителните нямат разрешителни и при проверките нито един от тях не е бил с оръжие", добави той.

За твърденията за паравоенни формирования в района директорът на ОД на МВР във Варна обясни, че знаят за инициатива от страна на Ивелин Михайлов и охранителната фирма, че ходят и стрелят на законно стрелбище в Балчик.

"Направили сме проверка по линия на Контрол на общоопасните средства на стрелбището, така че и този сигнал е проверен. За лицата, свързани с "Пазители", и тези от обкръжението на Михайлов нямаме данни да притежават оръжие", каза още директорът на областната дирекция на МВР.

Ангелов посочи, че от много години не спират да работят по казуса с "Исторически парк" и са направили проверки на 67 фирми, свързани по някакъв начин с Ивелин Михайлов. Разглеждат се и варианти на икономически престъпления. 

Петата проверка е от 2023 г. за фалшиви документи с цел смяна на управител на фирма "Дарма" ЕООД. Кметът на селото Стоян Михайловски заверил документи за това, така че в крайна сметка фирмата да бъде иззета от собственика ѝ, който е британски гражданин, и е продал три негови имота с обща площ 4 дка за едва 9 хиляди лева на фирмата "Задружно" на Ивелин Михайлов.

По-нататък има и проверки за "неправомерни действия" срещу общинските съветници във Ветрино, за изборни престъпления, нарушаване на условията на труд, за това, че е пречил на служители на Община Варна да имат достъп до строителен обект. Проверяван е дори във връзка с местните избори. 

"Възложени са действия по установяване на дейността на дружеството "Пазители", осъществявала пропусквателен режим на изборните секции на територията на община Ветрино", каза Стоянов. 

Пет от проверките са от тази година. Една от тях е за проверка на застрахователен брокер във фирмата "Тогедър", друга е за безплатния му вестник "Красиво Ветрино" по съмнения за негово финансиране с тираж от 3 до 12 хиляди, за финансова пирамида по сигнал на журналиста Симон Милков, за закана и заплаха с оръжие към Симон Милков.

13 от проверките са към районното в Провадия, предимно става въпрос за следене, битови скандали, заплахи и нанесени леки и средни телесни повреди. Сигналите срещу него започват отново от 2019 г. Първият касае починал охранител, като се проверява за смърт, причинена поради незнание или немарливост. Други касаят побой на гражданин от охранител на парка, следене на журналиста Йоан Запрянов. 

 "Категорично мога да заявя, че от страна на МВР няма опънат чадър над Ивелин Михайлов и свързани с него фирми и лица", обяви министър Стоянов. 

Председателят на комисията Цвета Рангелова пък помоли външни лица, извън акредитираните медии, да не снимат заседанието, защото то се предава на живо. "Има данни, че през последните дни към членове на комисията били отправени нелицеприятни думи", заяви тя. 

Георги Георгиев от ГЕРБ също предупреди хората от страна на Ивелин Михайлов да не снимат. "Тук, пред вътрешния министър, хора, които се представят за инвеститори в "Истроически парк", продължават да снимат с телефоните си. Това е изключителен цинизъм и моля, квесторите да си свършат работата", призова той.  

Цвета Рангелова се присъедини към думите на Георгиев. "Вече ви предупредих веднъж. Комисията се излъчва на живо. Това е пълен цинизъм, особено да се снима зад гърба на вътрешния министър. Моля, квесторите да изведат извън залата всички, които си позволиха да снимат", обяви тя. 

В крайна сметка квесторите изведоха от залата трима души. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!