Саркофагът от плажа е боядисван с фасадна боя, вероятно е готвен за маса (снимки)

Снимка: БТА, Днес.dir.bg

Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей, каза директорът му Игор Лазаренко

Откритият на плажа в курорта "Св. св. Константин и Елена" древен саркофаг е бил подготвян за маса, съобщава "24 часа". "Боядисан е с фасадна боя, прилича на латекс, в момента я чистим. Не мога да кажа със сигурност кога е била положена", каза реставраторът към историческия музей във Варна Милен Маринов. Процесът ще отнеме време, ще се правят и технически експертизи.

"В момента сваляме на определени места боята от саркофага, правим разкривки, за да видим какво има под нея, има ли остатъци от оригинално оцветяване, какъв е методът на изработка, което ще даде информация доколко е автентичен саркофагът", допълни пред БТА Маринов, който е част от екипа, който работи върху находката, забелязана вчера следобед на плажа от пенсиониран полицай във ваканция пред неоткрит още хотел.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Маринов допълни, че още нищо не може да се каже за атрибуцията, докато не се направят достатъчно разкрития, които ще дадат информация дали е стар или е нов. "В момента с най-елементарните физични методи отстраняваме боята, по-нататък има и други изследвания, които могат да се направят", обясни експертът.

"Ние току-що започваме, още не можем да кажем нищо. Може да е автентично, може да е автентично доработвано, може да е нещо, което някой си е поръчал да му направят, има доста начини да се състари нещо, което е направено съвременно", коментира още Маринов.

Снимка: МВР

Според мнението на експертите при първоначалния оглед, културната ценност е от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите страни на саркофага са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и др.

Снимка: БТА

По време на откриването му обаче върху него е имало солиден мраморен капак с три ниши. Според запознати това е сигурен белег, че старината е била приготвяна да краси нейчий богаташки дом в тузарския комплекс. За да се постави капака, саркофагът дори е бил рязан с флекс, подозират експерти. Възможно е в него да е имало и останки и те да са били изхвърлени, допълва "24 часа".

Снимка: БТА

"Капакът е съвременен и се съхранява в Регионалния исторически музей", каза пред изданието директорът му Игор Лазаренко. Той смята, че боята е нова. Находката не е типична за северната част на страната, по-скоро, украсата свидетелства, че е от западна България. "Но всичко ще стане ясно, когато се отстрани фасадната боя", допълни Лазаренко.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство.

Областната дирекция на МВР в града разследва как е попаднала на плажната ивица и кой е собственик на културната ценност.

"Върху саркофага имаше един мраморен плот, а паметникът вероятно е бил подготвен да бъде използван за маса или барплот. Впоследствие той е бил боядисан със съвременна фасадна боя", коментира за Радио Варна и доц. Мария Манолова-Войкова от Археологическия музей във Варна.

"Това е един прекрасен паметник от археологическа гледна точка. Той е в едно много добро състояние", допълни тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саркофагът от плажа е боядисван с фасадна боя, вероятно е готвен за маса (снимки) | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!