Доц. Атанас Мангъров: „Тежката политическа криза в страната ни е по-опасна и застрашаваща от вирусите, които...

Retro.bg

„Тежката политическа криза в страната ни е по-опасна и застрашаваща от вирусите, които ги има и ги е имало винаги. Тя отразява състоянието на нашето общество, неговата тотална обърканост и липсата на водачи, които да го водят в правилната за него посока. Всички тези, които стоят начело на нашите политически партии, са силно зависими от външни сили и много малко от тях милеят за България“, заяви пред „Ретро“ специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

По негово мнение положението, в което се намираме, е силно притеснително, но не зради вируса „Флирт“, а заради политическата обстановка в страната.

За войната в ДПС доц. Мангъров сподели:

„Там няма добри. Там са вътрешни междуособици, които се виждат от техния т. нар. електорат, който стои отстрани пасивно и ги наблюдава и може би ще ги подкрепи, както винаги досега, като стадо овце“.

На въпроса все пак доколко е опасен новият вариант на Ковид – „Флирт“, и какво да очакваме от разпространението му, докторът бе категоричен:

„Нищо особено няма в този вирус. Откакто свят светува, има коронавируси. Те са отговорни за над 20% от острите респираторни вирози, тоест – нищо особено!“, каза доц. Мангъров и допълни:

„Ако човек не се тества, може дори да не разбере, че има коронавирус, но за да се установи точно този щам, трябва да се направи генно секвениране, което се прави във високоспециализана лаборатория и не съм сигурен, че се прави у нас“.
Според доц. Мангъров цитираните цифри за заболели и починали от новия вариант „Флирт“ в Гърция целят нагнетяване на напрежение.

„Обичайните тестове, използвани от началото на пандемията, доказват единствено дали има наличие на коронавируси, които принципно причиняват грип, но не могат да определят наличието на подвариантите“, смята той.

Мангъров допълни, че е нормално и новият подвариант на Ковид „Омикрон“ – „Флирт“, да е по-заразен от предшестващите го, тъй като хората все още нямат изграден имунитет срещу него. Въпреки това той не е по-различен от останалите варианти.

Доц. Мангъров обясни, че вирусът протича с остро неразположение, отпадналост, температура, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, както и диариен синдром, като всяко грипоподобно заболяване. Продължителността на заболяването е около 7-10 дни, като острата фаза е около 4-5 дни.

„Ако имахме тези тестове преди 2020 г., щяхме да откриваме други най-различни коронавируси. Не се плашете от „Флирт“, плашете се от политическата криза“, добави той.

Относно жегите доц. Мангъров сподели, че те могат да създадат проблеми за по-възрастните и по-малките деца, особено ако имат придружаващи заболявания.

„Това, което ние смятаме за топло време, в Африка е студен летен ден. Хората са приспособени да живеят както на топло, така и на студено. Важно е да пият повече течности и да не стоят продължително време на директно слънце“, посъветва той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доц. Атанас Мангъров: Политическата криза е по-страшна от новия вирус „Флирт“ - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!