Катя Паскалева „мълчи и пие“… БНТ, как не ви е срам!

Retro.bg

Адриана Николова, София

На 17 юли БНТ излъчи филма „Катя Паскалева: Диалог с мълчанието“ на режисьора Димитър Шарков, който е и автор на сценария. Филм, с който БНТ няма никакви основания да се гордее. Ако там съществува нещо като художествена комисия, би трябвало да върне за редакция проекта още на ниво сценарий, за режисура да не говорим.
Този телевизионен портрет по никакъв начин не кореспондира с класата на може би най-талантливата българска актриса за всички времена.

Режисьорският стил на Шарков, щатна номенклатура в БНТ от близо 40 години, е на ниво зрелия соц. Някаква млада актриса разказва историята на Катя Паскалева, неизвестно защо обикаляйки из гора. Неубедителният, плах и детински глас зад кадър пък е на актрисата от Народния театър Радина Боршош. Ако не бях го прочела във финалните надписи, щях да си помисля, че е на студентка първи курс в НАТФИЗ.

Не стига, че е режисьор, но Шарков се е провъзгласил и за сценарист на филма – най-вероятно по хонорарни съображения. Текстът му бъка от клишета, празнословие и дори безвкусица в думите за тежкия житейски период на Паскалева, когато кариерата ѝ рухва.

„В този период от живота си Катя посяга към алкохола…

Тя мълчи и пие“.

Катя Паскалева мълчи и пие! Възмутително и бездарно, Шарков! Така можеш да се изказваш на маса само за някой член на собственото си семейство. Не и по БНТ, не и за киноиконата Катя Паскалева с ненакърним звезден ореол сред поколения български зрители.

Банализмите и безсилието на сценария продължават:

„Тази наглед силна жена има притеснителна и неспокойна душа, която вечно се лута по пътищата на трудната съдба.“ Обидни клишета за една толкова талантлива и витална личност. „Притеснителна душа“, „пътищата на трудната съдба“ – обидно бездарно.

Мислех си как ли би изглеждал филмов сценарий за Катя Паскалева на Петър Стоянович например, но акълиите от БНТ го изтърваха.

Тъжно е, че върху тв портрета на гениалната актриса от „Козият рог“, „Вилна зона“, „Матриархат“ и много други се е упражнил режисьор и сценарист, който няма качествата, висотата и интелекта да се докосва до нея. Но явно в БНТ я карат по инерция (а може би и „с връзки“), няма сито и художествени критерии. Нищо че сме в XXI век, когато стилистиката и визията са претърпели революция. Това за БНТ явно е без значение, важното е да отбием номера с филм за Катя Паскалева. Че и да се похвалим с него. Помислете си докога ще възлагате на Димитър Шарков такива непосилни творчески задачи. Явно му е време за пенсия.

А масрафа го плаща данъкоплатецът, който очаква от вас високо качество.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Катя Паскалева „мълчи и пие“… БНТ, как не ви е срам!   - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!