По идея на „Възраждане”: Хората без къщи от пожарите отиват в хотели

INTRIGI.BG

Хората, чиито къщи изгоряха в пожарите през последните дни, ще могат да бъдат настанени в хотели, така, както това се прави за украинските бежанци. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев преди заседанието на Министерския съвет. В интерес на истината това бе поискано първо от лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов, но това не бе упоменато от Главчев.

Междувременно падналият дъжд и усилията на огнеборците доведоха до потушаване на огъня в страната. Към момента на българска територия няма активни пожари, съобщи по-рано МВР.

След овладяването на пожарите сега е на ход хората да получат подкрепа за изгорелите си домове и унищожената покъщнина, животни и селскостопанска продукция, каза служебният премиер Димитър Главчев.

„Като се овладяха пожарите, следват действията на останали министри от кабинета. Ясно е, че поема социалното министерството, финансовото и земеделското, за да може най-бързо да стигнат предвидените по закон помощи до тези, които се нуждаят от тях“, заяви той преди заседанието на правителството. Допълни, че се подготвят и нови помощи за бедстващите хора.

Предвидените по закон социални помощи са 1578 лева за най-належащите нужди и 2500 лева – за обзавеждане, припомни Главчев.

Помощи са предвидени и за земеделците. Спрямо таваните за кризисна помощ от 25 000 евро до 250 000 евро.

Подкрепа ще получат и хората, които не са регистрирани като земеделски стопани. „Отделно търсим и мисля, че ще намерим вариант да се изплатят обезщетения и на такива, които не са регистрирани като земеделски стопани, и които са изгубили животни вследствие на стихията. Целият кабинет действа“, каза Главчев.

Той припомни, че след като беше изпелено ямболското село Воден е изградена и мобилна клетка в близост до района.

На хората, чиито къщи изгоряха от пожарите, се осигуряват фургони за настаняване.

„Бъдете сигурни, че тези фургони ще отговарят на всички изисквания. Не е много добре да се снимат фургони, в които никой не е настанен, за да се показва в какво състояние са. Нито един такъв фургон няма да влезе в употреба и в него да се настаняват хора. Всеки фургон, в който ще настаним нуждаещите се, ще отговаря на всички изисквания. Ще има печка, климатик, санитарен възел и всичко необходимо“, обеща служебният премиер.

Той съобщи, че се готви програма за настаняване на пострадалите от пожарите, защото сега има противопоставяне между украински бежанци и потърпевшите от огъня.

„Днес ще разгледаме програма, която, след като я приемем, пострадалите ще могат да се възползват от същите условия, при които са настанени украинските бежанци. Ще има възможност пострадалите да бъдат настанени и те в хотели“, обеща Главчев.

Падналият дъжд потуши пожарите в страната

Междувременно падналият дъжд и усилията на огнеборците доведоха до потушаване на пожарите в страната. Към момента на българска територия няма активни пожари, съобщиха от МВР.

Над 100 пожара са потушени през изминалото денонощие, казаха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Звената на пожарната са реагирали на 167 сигнала за произшествия.

Огнената стихия през изминалите дни опожари изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, десетки къщи, треви и храсти.

Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е нараснал с над 10%.

Основната причина за пожарите е човешката дейност – обработване на земеделски земи, хвърлени цигари, палене на огън за приготвяне на зимнина, каза главен комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ пред бТВ.

Той посочи, че в много редки случаи пожарите са предизвикани от искри от далекопроводи или мълнии. Такъв е случаят с пожара в апартамент в Пловдив от вторник, който е предизвикан от мълния. Сградата не е имала защита срещу мълнии.

В погасяване на пожарите у нас през изминалите десетина дни участваха стотици огнеборци, жандармеристи, полицаи, служители на горските стопанства, военни и доброволци.

След задействане на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз в гасенето на височинните пожари се включиха екипи от Испания и Чехия. На помощ се притекоха и турските огнеборци. През вчерашния ден са освободени всички предислоцирани противопожарни екипи, се казва в съобщението на МВР.

В късния следобед във вторник са били получени сигнали за възобновени две огнища – над село Странджа и в района на 204-205 пирамида. Незабавно са били насочени 16 огнеборци с пет противопожарни автомобила, които бързо са загасили огнищата. Екипите са останали и през нощта за наблюдение на ситуацията.

Няма опасност от разпространение на пожара, възникнал на гръцка територия в близост до българската граница, уверяват от МВР. От наша страна са осигурени и разположени достатъчно екипи и техника с цел бърза реакция при евентуална промяна на ситуацията. Гасителните действия по въздух на територията на Гърция продължават.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: По идея на „Възраждане”: Хората без къщи от пожарите отиват в хотели - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!