Защо гъмжи от хора в градовете и по пътищата в България, а населението намалява

Булфото, Petel.bg

Населението в България намалява, а в същото време в големите градове гъмжи от хора, строителството се разраства, расте и БВП.

И с просто око се вижда, че пътищата стават все по-натоварени.

Курортите и моловете се пръскат по шевовете.

Причината е все по-отвореното глобално движение на хора към и през България.

8,5 млн. излизат извън България годишно, а в страната пътуват над 24 млн.

Така в страната в реално време има повече хора, отколкото, когато населението е било 9 милиона души, но хората в страната са били изолирани да излизат, а чужденците да влизат свободно в страната.

"Има увеличение на българските туристи в Гърция. Ако погледнем предпандемичната година ние сме имали около 1,4 млн. отишли, а за миналата година са 1,8 млн. общо. Една част от тях – около 400 хиляди, отиват за работа там. Другите имат имоти там, имат интереси, някои отиват само за уикенда, други за по едно кафе. Гърция ни стана като у дома си", казва проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма в студиото на bTV.

Според него от началото на годината се движим с малко над 19 % над нивата от 2019 г. – тоест предпандемичната година и така се очертават да бъдат и следващите месеци. Очаква се тази година да завърши с 13 млн. влезли в страната чуждестранни посетители, като най-много от тях са румънци.

А от Гърция към България влизат 1,2 млн. души. За километричните опашки на границата с южната ни съседка, проф. Драганов направи сравнение със създаването на граничен пункт и на Черноморието у нас.

"Ако сложим един граничен пункт и у нас, тогава ще видим опашката и за българското Черноморие. Защото ние като казваме, че в Гърция са отишли 1.8 млн. хора, общо около 8,5 млн. излизат извън България годишно, а в страната пътуват над 24 млн. Тоест, вътрешният туризъм е по-силен", каза той.

По думите му в българския туризъм работят 360 хиляди души, или 57 професии.

"Това включва като се започне от стюардеси, екипажи, граница, полиция, съпътстващите бизнеси, магазинната мрежа, обслужването – това са огромни числа. Тези, които идват от чужбина са някъде 7 хиляди – някак не е толкова голямо числото", обясни той.

А от една седмица вече сме стигнали "върха на сезона“ – това са най-високите цени в летния сезон.

"Някой ако не иска да плаща тези високи цени можеше преди месец да ползва с 30% по-евтини, а през май с 50 % по-евтини, също и септември ще има едно значително намаление, което ще тръгне някъде след 23 август. Всеки може да избере цената. Която иска", каза проф. Драганов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Защо гъмжи от хора в градовете и по пътищата в България, а населението намалява

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!