Турция показа новия си свръхзвуков невидим дрон

снимка: Baykar, IT.dir.bg

Статични тестове демонстрират максималния капацитет на реактивния двигател

Турция публикува видео на най-новия си свръхзвуков стелт дрон "Байрактар Къзълелма" (Bayraktar Kizilelma). На кадрите безпилотният самолет провежда статичен тест на своя реактивен двигател. Той е натоварен до максимума си, демонстрирайки способност за ускорение до свръхзвукови скорости.

Вижте как изглежда турският свръхзвуков стелт дрон >> >> >>

Тестваният прототип е означен като TC-OZB3. Според военните експерти южната ни съседка има още два други прототипа. Един тях осъществи първия си полет преди 2 години. Очакванията са дронът да бъде приет на въоръжение още в края на тази година.

Турция има и втори стелт дрон, който президентът Реджеп Ердоган разкри в края на миналата година. Това е ANKA-3, който обаче не може да лети със свръхзвукови скорости.

Името Kizilelma означава "Червена ябълка" на турски. Дронът е дело на компанията Baykar, който стои зад успешния ударен безпилотник Bayraktar TB2.

"Байрактар Къзълелма" може частично да замени изтребителите, защото освен бърз е и много маневрен.

Дронът се задвижва от един реактивен двигател, проектиран в Украйна от Ivchenko-Progres. Агрегатът е бил създаден оригинално за новия руски тренировъчен самолет и лек изтребител Як-130. Разривът в отношенията между Киев и Москва през 2014 година води до спиране на този договор.

Турският свръхзвуков дрон може да носи 1500 килограма въоръжение. То включва ракети въздух-земя и въздух-въздух.

Бойният обсег на "Къзълелма" е 925 км. В бъдеще той ще може да се базира на турския "дрононосач" TCG Anadolu.

Дронът се отличава с радар с активната фазирана антенна решетка, подобен на този при F-35. С негова помощ няколко цели могат да се следят едновременно с голяма прецизност.

Собственикът на компанията Селчук Байрактар е зет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. От 25-годишна възраст той се занимава професионално със разработката на бойни дронове. Кариерата му започва в САЩ, като той е учил в Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт.

Селчук Байрактар се превръща в основната фигура, благодарение на която Турция има по-развита програма за дронове от Русия, Великобритания, Франция, Германия и Япония.

Продуктите на компанията Baykar са едни от най-изнасяните в чужбина продукти на турската военна промишленост.

През 2022 г. Турция премина границата от 4 милиарда долара, спечелени от износ на оръжия. Сумата е по-голяма от годишните бюджети за отбрана на някои европейски държави, включително на България.

Приходите от задграничен износ на отбрана са нараснали с 42% между 2020 г. и 2021 г., а един от основните "виновници" за това е компанията Baykar.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция показа новия си свръхзвуков невидим дрон | IT.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!