МО: В авиобаза „Граф Игнатиево“ се изграждат обекти, които ще бъдат използвани и от САЩ

След 2 г. ремонт и модернизация на пистата изтребителите МиГ-29 се прибраха в 3-та авиобаза “Граф Игнатиево”, снимка: Facebook

Автор: Обективно

В авиобаза „Граф Игнатиево“ няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие, но се изграждат обекти, които ще бъдат използвани и от САЩ. Това пише в парламентарен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Иван Петков от БСП. В отговора на министерството на отбраната не се посочва за какви обекти става въпрос.

Според министъра конфигурацията за новите изтребители F-16, които България закупи и очаква да получи през следващите години, предвижда само конвенционално въоръжение.

Запрянов отговаря още, че в базата, където ще бъдат разположени самолетите Ф-16, няма съоръжения, които да бъдат обслужвани само от чуждестранни военни. В момента се изграждат обекти, свързани с експлоатацията и съхранението на новите самолети. Те ще се осъществяват от български военнослужещи.

Изграждат се и обекти, свързани с двустранното сътрудничество със Съединените щати. Те ще бъдат използвани от двете държави.

Българските военни ще имат достъп до всички съоръжения и части на базата, съгласно достъпа им до класифицирана информация, пише в отговора на парламентарното питане.

Миналата седмица новата писта на летището до Граф Игнатиево получи акт за експлоатация и вече може да се ползва за полети. Модернизацията на пистата беше нужна, тъй като американските изтребители могат да излитат и кацат само на много гладки писти заради дизайна им. В „Граф Игнатиево“ оперират изтребителите ни МиГ-29, докато пристигнат американските.

България е сключила договор с американското правителство за изграждането на системата за сигурност на летището, пише в отговора на Запрянов до парламента.

МО има сключен договор с правителството на САЩ BU-D-QAH „За изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret“ за

самолети F-16 Block 70″, рафитициран от Народното събрание на 09.06.2023 г. и към момента няма индикации за промяна на цената по договора, пишат от министерството на отбраната.

„Правителството на САЩ поставя специфични изисквания по отношение на изграждането на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret“. Съгласно сключените международни договори за придобиване на самолетите следва да се изпълнят заложените критерии за сертифициране на обектите. В тази връзка е сключен договор BU-D-QAH за доставка и интеграция на електронни системи за сигурност, монтаж на брави, заключващи механизми за врати и елементи на системата за сигурност, необходими за сертифициране на помещенията съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret“, пише в отговора до парламента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: МО: В авиобаза „Граф Игнатиево“ се изграждат обекти, които ще бъдат използвани и от САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!