Връхлита ни нов обрат с времето. Синоптик даде прогнозата

Новини Стандарт

Синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева коментира в ефира на Нова времето у нас.

„Когато очакваме гръмотевични бури и вероятността – когато сме в планината и не спазваме правилата, които всички знаем, а именно да не носим метални предмети, да ни удари мълния, е доста голяма”, подчерта тя.

По думите ѝ синоптиците от НИМХ „могат да кажат в свръх краткосрочната прогноза, в близкия час,  да посочат в кой район ще има мощна буря и не трябва да се излиза в планината”. „България е доста малка като територия. И когато синоптичната обстановка е такава, че предполага развитие на купесто-дъждовна облачност, тези явления като цяло са с много локален характер и неравномерно разпределение в страната. Да можем, че в Северозапада България в този ден не се очакват такива валежи, но за останалите това може да бъде прогнозирано само в свръх краткосрочната прогноза, в близкия час. За съжаление, когато сме високо в планината – местата, където да се скрием не са много. Когато се обаждат хора в нашата дежурна, които са решили да излязат в планината, и когато знаем каква е обстановката –ние ги връщаме”, подчертава Стойчева.

Синоптикът заяви, че през следващите дни предстои купесто-дъждовна облачност. „В сряда, четвъртък и петък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Температурите ще се понижат още. Това ще донесе значителни валежи главно в централната, северната и североизточната част на страната”, прогнозира тя.

На места в страната се очаква да паднат валежи до 70 литра на квадратен метър. "Количеството обилен дъжд ще падне за сравнително кратко време, но ще бъде придружено с гръмотевици и силен вятър", посочи тя.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Връхлита ни нов обрат с времето. Синоптик даде прогнозата - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!