Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина, пише държавният глава.

Пореден скандал избухна между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Този път в окото на бурята е бившият военен министър Николай Ненчев, за когото вчера научихме, че правителството на Димитър Главчев е решило да го изпрати като „временно управляващ“ посолството ни в Украйна, за да заобиколи президента, който отказва да го назначи за посланик.  

Днес Радев реагира гневно и категорично. 

"Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет, напомня държавният глава Румен Радев. 

"По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев. 

Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост. 

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии. 

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза", заявява Румен Радев. 

Вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!", обяви вчера председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО". 

Решението е на правителството, за него не се изисква президентски указ. Процесът все още не е докрай формализиран, но се очаква Ненчев да встъпи в длъжност на 25 юли. Идеята е постоянен титуляр да има с ново редовно правителство. 

На въпрос дали е имал покана да стане посланик в Украйна, Ненчев все призна: "Да, водил съм такива разговори”, пише “Актуално” .

Николай Ненчев е дългогодишен лидер на БЗНС, става такъв през 2011 г. и ръководи партията до 2022 г. 

Избран е за народен представител в 43-ото Народно събрание, но става министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов (2014 – 2017).

Ненчев  беше съден за нарушаване интересите на руската корпорация МИГ, когато даде за ремонт двигателите на МИГ-29 в Полша, но след това оправдан. 

Той е близък на бившия министър на отбраната Тодор Тагарев.

Последно Ненчев бе е сред организаторите на бдението в памет на руския опозиционен лидер Алексей Навални пред посолството на Москва в София.

 От началото на 2022 г. страната ни няма титуляр на позицията. Последният ни посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен в България след началото на войната на Русия в Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!