Си Ен Ен: ЕС отмъщава на Орбан за Украйна: Мести всички срещи на върха извън Будапеща

Русия е агресорът, а Украйна е жертвата, обяви Брюксел

Близо 50 западни инструктори бяха убити при удар на руски „Искандер-М“

Следващите срещи на министрите на външните работи и на отбраната на Европейския съюз, насрочени за август, ще бъдат преместени от Будапеща в Брюксел, обяви първият дипломат на блока в понеделник. Това е последната ескалация на спора между съюза и Унгария относно позицията на нейния премиер относно войната в Украйна, пише CNN.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан раздразни лидерите на ЕС, като наскоро заяви, че Съюзът има "провоенна политика".

Борел отговори на коментара на Орбан по време на пресконференция в Брюксел, като каза: "Разбрах, че трябва да изпратим сигнал, дори ако това е символичен сигнал, че си против външната политика на Европейския съюз и дисквалифицираш политиката на Европейския съюз. като "партия на войната" трябва да има някои последствия".

"Анализирахме изявленията и действията, извършени" от унгарския премиер и външен министър, заяви първият дипломат на ЕС. "Мога да кажа, че всички държави членки, с едно единствено изключение, бяха много критични към това поведение", добави той.

"Политиката на Европейския съюз не е провоенна политика. Ние категорично отхвърлихме това", заяви Борел и добави, "единственият, който е за войната, е Путин".

Неформалните срещи на Съвета на ЕС на министрите на външните работи и на отбраната трябваше да се проведат в Будапеща от 28 до 30 август, според уебсайта на Съвета на ЕС, като Унгария в момента е ротационен председател на Европейския съюз.

Решението на Борел идва, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел решително отвърна на твърдението на Орбан, че ЕС води "провоенна политика" в писмо, публикувано миналата седмица.

"Русия е агресорът, а Украйна е жертвата, упражняваща законното си право на самоотбрана. Русия води агресивна война в грубо нарушение на международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна в съответствие с Устава на ООН", пише Мишел.

Орбан допълнително разстрои законодателите на ЕС с неотдавнашните си мирни мисии в началото на юли – среща с руския президент Владимир Путин в Москва, китайския лидер Си Дзинпин в Пекин и наскоро бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на неговата резиденция Мар-а-Лаго във Флорида.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Си Ен Ен: ЕС отмъщава на Орбан за Украйна: Мести всички срещи на върха извън Будапеща

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!