УНИАН: България намери "излишни" боеприпаси за Украйна

Агенцията припомня, че в началото на войната София отказа да доставя на Киев тежки оръжия

Украинската агенция цитира министър Атанас Запрянов, който отбеляза, че българското правителство все още трябва да вземе решение, да го съгласува със съюзниците си и Украйна, както и да осигури логистиката

България откри "излишни" боеприпаси и оборудване, които могат да бъдат включени в нов пакет от военна помощ за Украйна. Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от УНИАН, предава "Фокус".

"Направихме много сериозен анализ и разчет. Оказа се, че има нещо, което е излишно и ненужно на българската армия – някои видове боеприпаси – могат да бъдат предоставени на Украйна“, отбеляза той.

По думите на министъра пакетът за отбрана ще бъде обвързан и със споразумение със страна съюзник за компенсации - за предишна помощ България е получила около 30 милиона евро, които ще бъдат използвани за проекти за модернизация на армията.

Украинската агенция цитира Запрянов, който отбеляза, че българското правителство все още трябва да вземе подходящо решение, да го съгласува със съюзниците си и Украйна, както и да осигури логистиката.

Помощта от България

Както припомня УНИАН, в началото на пълномащабна война София отказа да достави тежко въоръжение на Украйна. В медиите многократно се появява информация за тайни военни пратки от София за украинската армия.

Едва през юли миналата година стана известно за първото официално решение на страната да изпрати тежка техника в Украйна. Беше съобщено, че България планира да замени дадените на Киев въоржения с американско оръжие.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: УНИАН: България намери "излишни" боеприпаси за Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!