Министър Атанас Запрянов обобщи резултатите от Срещата на върха на НАТО

Близо 50 западни инструктори бяха убити при удар на руски „Искандер-М“

/КРОСС/ „България подкрепи решенията по въпросите за засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса. Подчерта напредъка за създаването на щаб на многонационална дивизия на наша територия, като част от структурата на силите на НАТО и посочи съвместната работа на България със съседните страни за формирането на Регионално командване на специалните операции и за създаването на коридори за военна мобилност на наша територия и подобряването на качеството на предоставяната поддръжка в ролята си на страна-домакин." Това заяви днес, 22 юли, министърът на отбраната Атанас Запрянов на кръгла маса, организирана от Атлантическия клуб и посветена на 75-та годишнина на НАТО и на решенията на Срещата на върха, проведена във Вашингтон, САЩ, в периода 09-11 юли.

Решенията по отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса включват: осигуряване на необходимите сили, способности, ресурси и инфраструктура за изпълнението на новите отбранителни планове; провеждане на по-чести и широкомащабни учения; интегриране на предно разположените сухопътни сили на НАТО в отбранителните планове; укрепване на способностите за придвижване, усилване, снабдяване и поддържане на нашите сили, включително чрез ефективна и устойчива логистика и развитие на коридори за мобилност и др. Във Вашингтон е препотвърден и подновения ангажимент за инвестиции в отбрана от поне 2 % от БВП, като бе подчертано, че са необходими допълнителни средства за гарантиране изпълнимостта на отбранителните планове.

Министър Запрянов посочи още, че на срещата са потвърдени и непоклатимият ангажимент на страните-членки към трансатлантическата връзка и към член 5 от Вашингтонския договор, и виждането, че бъдещето на Украйна е в НАТО. По отношение засилването на подкрепата за Украйна са взети решения за стартиране на механизъм за подпомагане в областта на сигурността и обучение за Украйна от страна на НАТО; поет е ангажимент за дългосрочно подпомагане на Украйна за предоставяне на военно оборудване, подкрепа и обучение; изграждане на Съвместен център НАТО-Украйна за провеждане на анализи, обучение и подготовка и разкриване на нова длъжност за старши цивилен представител на НАТО в Украйна. Министър Запрянов подчерта, че България подкрепя целия пакет от мерки за подпомагане на Украйна, за да е в състояние да се защитава от руската агресия, да постигне пълна оперативна съвместимост на въоръжените си сили и да се приближи към членство в Алианса. Очаква се още днес министърът да внесе в Министерски съвет предложението за нов пакет помощ за Украйна.

На срещата във Вашингтон България е изразила още позиция, че НАТО следва да задълбочи партньорството си със страните от Индийско-тихоокеанския регион, като засили обмена на информация и най-добри практики за укрепване на индивидуалната устойчивост в отговор на нарастващите глобални предизвикателства. Подчертано е, че Алиансът следва да остане бдителен по отношение на опитите на Китай да подкопае международния ред и сигурност, и на засилващото му се стратегическо партньорство с Русия.

На брифинг след кръглата маса министър Запрянов посочи, че след направени анализи в Министерство на отбраната е взето решение да бъде поискано отпускането на 500 000 лв. за закупуване на водни джобове. Сумата е двойно по-голяма от първоначално обявената, като целта е да се осигурят четири джоба, един от които да е резервен.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Министър Атанас Запрянов обобщи резултатите от Срещата на върха на НАТО - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!