Голяма промяна с техническия преглед. Шофьорите ликуват

Новини Стандарт

Какво следва след решението на ВАС за екостикерите

Голяма промяна с годишния технически преглед на колата. Услугата поевтинява с поне 10 лв., след като Върховният административен съд отмени екостикерите.

Причината е, че за толкова досега пунктовете купуваха екостикера и съпътстващия комплект документи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (по-известна като ДАИ) и впоследствие начисляваха сумата на водачите, които за цялото удоволствие сега плащат цена, варираща от 80 до 100 лв. според пункта.

Оказва се обаче, че дори след решението на съда пак е възможно да лепим стикери. Причината е, че то отменя само стикерите с чип, от който дистанционно могат да се четат данни за екологичната категория на автомобила.

Целта на въвеждането им бе те да се четат от интелигентни камери на общините и КАТ. Това трябваше да даде възможност да се санкционират шофьори, които влизат със замърсяващи автомобили в т.нар. зони с ниски емисии в градовете. Преди въвеждането на екостикера през 2021 г. обаче минаването на технически преглед пак се удостоверяваше със стикер, който се лепеше на предното стъкло.

„Обикновеният стикер обаче струва стотинки, а екостикерът с чипа е между 10 и 11 лв.“, коментира адв. Петър Славов, по чиято жалба съдът отмени екостикерите. Мотивите на съда бяха именно липса на анализ за икономическото въздействие на екостикерите.

„Екостикерът е лобистко решение, което излишно оскъпява прегледите. Самият той е излишен. Информацията за екологичната категория на автомобила може да се чете автоматично от камери с широко разпространената технология за разпознаване на регистрационния номер“, допълни адв. Славов, цитиран от „Телеграф“.

Какво и дали ще лепим нещо по предното стъкло предстои да решат от транспортното министерство, под чиято шапка е ДАИ. От министерството вчера отказаха коментар дали ще обжалват съдебното решение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Голяма промяна с техническия преглед. Шофьорите ликуват - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!