Унгария и Словакия: Ако Украйна не пусне транзита на петрол от Русия, ЕС може да преразгледа ангажиментите си към Киев

Автор: Гласове

Унгария и Словакия инициираха консултации между Европейската комисия и Украйна във връзка със спирането на транзита на петрол от Русия. Ако няма резултат, ще започне съдебна процедура, в резултат на която ЕС може да не изпълни поетите ангажименти си към Киев, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Сиярто обясни, че споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна предполага, че в случай на спиране на енергийните доставки за Европа засегнатите страни могат да започнат процес на консултации, в който те са длъжни да бъдат представлявани от Европейската комисия.

"Ако и в този случай не се намери решение, ЕС има право да преразгледа ангажиментите си по споразумението и да не ги изпълнява, например в областта на освобождаването от мита. Днес, заедно със Словакия, инициирахме започването на консултации с ЕК преди създаването на специална комисия за Украйна, тъй като въпросът е спешен. ЕК разполага с три дни, за да проведе консултации с Украйна", каза той по телевизионния канал М1.

"Този ход на Украйна нарушава клауза от споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, която гласи, че Украйна не може да прекъсва енергийните доставки за страните от ЕС през своята територия", каза Сиярто.

Унгарският външен министър уточни, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е заявил в телефонен разговор и чрез видеовръзка в Съвета на министрите на ЕС, че Украйна е разрешила транзита на петрол от Русия, но това не е вярно, тъй като доставките на "Лукойл" са спрени вече няколко седмици.

Санкциите бяха наложени от Киев през юни и влязоха в сила през миналата седмица, като не засягат преноса на петрол по тръбопровода "Дружба" от други руски компании, включително от "Роснефт" и "Татнефт". На 18 юли за спирането на доставките от "Лукойл" съобщи и словашката Transpetrol. Основната рафинерия на Словакия се контролира от унгарската MOL.

Сиярто каза, че украинците демонстрирали желание да се намери решение на проблема, който дългосрочно заплашвал енергийната сигурност на страната му, но резултат няма. Започнали и разговори с Москва за алтернативни канали за доставки на руски петрол. Според "Политико" руският петрол е 70% от унгарския внос на тази суровина, а делът на "Лукойл" е около половината. Сиярто посочи, че страната му получава годишно около 2 млн. тона петрол от "Лукойл", което е около една трета от всичкия внос на тази суровина.

При налагането на санкциите от ЕС за двете страни (и за Чехия) бе направено изключение, защото нямат излаз на море и възможност да внасят друг петрол с танкери. Но изключението е под условие те да полагат усилия да намерят алтернатива - например през петролопровода "Адрия" в Хърватия, но капацитетът му не е голям.

"Политико" цитира украинския депутат Инна Совсун от енергийната комисия, според която след две години чакане ЕС и Г-7 да предприемат реални санкции срещу руските петролопроводи "Украйна взе нещата в свои ръце". "Абсурдно е, да ги оставим да печелят от пренос на петрол през украинска територия и да използват тези пари, за да ни убиват", допълва тя.

Според доклад на неправителствения Център за изследване на енергетиката и чистия въздух през април 2024 г.:

- приходите на Русия от износ на изкопаеми горива са били 732 млн. евро на ден;

- стойността на износа по петролопроводи е била 102 млн. евро на ден;

- Унгария е най-големият вносител на руски изкопаеми горива в рамките на ЕС през април обща стойност 417 млн. евро, от които суровият петрол по тръбопровод е за 246 млн. евро;

- Словакия е втора с общо 323 млн. евро, от които 200 млн. евро са за петрол;

- Чехия е четвърта с руски петрол за 133 млн. евро.

Сиярто не посочи какви извънредни мерки взимат властите и какви са дългосрочните решения. Едно от тях е да се отвори стратегическият резерв на Унгария, в който трябва да има горива за 90 дни. Но това бързо би повишило цените по бензиностанциите и може да доведе и до режим на тока на някои места.

Украйна не спира изцяло "Дружба", включително защото по него се пренася казахстански петрол за германската рафинерия в Швет.

Санкциите срещу "Лукойл" са от 2018 г. и засягаха изнасянето на капитали, части от търговската дейност и забраняваха участието в приватизация или наемане на обекти в Украйна.

Посолството на САЩ в Будапеща предупреди по-рано този месец, че Унгария поема рискове с продължаващата енергийна зависимост от Русия и че докато съседите ѝ намаляват своята, тя прави точно обратното. "Унгария е единствената страна в ЕС, която е 100% зависима от Путинова Русия за ядреното си гориво. Зависимостта на Унгария от Путин е неин избор, и то опасен избор." Във видеоклип на страницата на посолството през февруари бе показано, че в Чехия руският газов внос е намалял от 80% на 1.2%, в Полша - от 57% нула, и в България от 77% на нула.

През уикенда словашкият премиер Роберт Фицо каза, че страната му помага с изпращането на дизел в Украйна, и остро критикува санкциите, които превръщали Словакия в заложник на руско-украинските отношения. Днес външният министър Юрай Бланар повтори думите му и допълни с коментар, че санкциите действали повече на Словакия и ЕС, отколкото на Русия.

Източник: Риа Новости, Дневник

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Унгария и Словакия: Ако Украйна не пусне транзита на петрол от Русия, ЕС може да преразгледа ангажиментите си към Киев | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!