Главчев: Прогресивно увеличаваме разходите за отбрана, тази година ще достигнем 2,18% от БВП


Димитър Главчев, Атанас Запрянов, Даниел Атлантическият клуб организира конференция на тема „НАТО на 75 години“, Снимка БТА

Посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен: Няма планове за пряка намеса на войски на НАТО в Украйна

Премиерът подчерта, че България полага усилия и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителния потенциал на източния фланг

САЩ разположиха в Румъния стратегически бомбардировачи, близо до украинската граница

Работим за модернизирането на българските въоръжени сили и прогресивно увеличаваме разходите за отбрана, като тази година ще достигнем и ще надминем заложената минимална цел от 2% - ще постигнем 2,18% от брутния вътрешен продукт. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев, който участва в конференция 75-ата годишнина на НАТО, организирана от Атлантическия клуб в България, предаде БТА. 

Премиерът подчерта, че НАТО не само предоставя гаранция за сигурност, а и допринася и за укрепването на демократичните ни ценности, за икономическата свободата, за стабилността, за нарастването на инвестициите, за просперитета на страната ни. НАТО е дългосрочна визия за общо и споделено бъдеще, добави Главчев. 

Премиерът посочи, че от българска страна на срещата на НАТО във Вашингтон е потвърдено, че страната ни е интегрална част от евроатлантическото семейство и твърдо подкрепя международния ред, основан на правила. Главчев каза, че по време на форума е отбелязано, че Русия остава основна заплаха пред алианса, което налага изработване на нов подход за сдържане, който изисква и подкрепа на нашите възпиращи и отбранителни способности, и устойчивост за противодействие на руските хибридни и кибердействия, особено на източния фланг и в Черноморския регион. 

Главчев подчерта, че България полага усилия и изпълнява своите ангажименти за укрепване на възпиращия и отбранителния потенциал на източния фланг. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Главчев: Прогресивно увеличаваме разходите за отбрана, тази година ще достигнем 2,18% от БВП

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!