Как всичко при Байдън се срина за по-малко от месец

Снимка: AP/БТА, Днес.dir.bg

Започна се след злополучния дебат и завърши днес

Президентът на САЩ Джо Байдън се отказа, а само допреди по-малко от месец всичко изглеждаше решено - независимо от твърденията, че възрастта му пречи да управлява още един мандат, дори ако спечели изборите през ноември. Би Би Си припомня как се случи всичко:

27 юни: Проведе се кандидатпрезидентски дебат, в който често мъглявите отговори на Байдън накараха мнозина да се съмняват в неговата пригодност за поста.

28 юни: Байдън се надяваше да сложи край на съмненията с реч по време на кампанията в Северна Каролина, където каза: "Не говоря толкова гладко, колкото преди. Не дебатирам толкова добре, колкото преди. Но знам каквото знам: знам как да казвам истината."

2 юли: Лойд Догът стана първият представител на Демократическата партия, който призова Байдън да се оттегли, а скоро към него се присъединиха и други.

5 юли: В интервю със Джордж Стефанополус по Ей Би Си Байдън казва, че само "Всемогъщият Бог" може да го убеди да се оттегли и че няма да се подложи на когнитивен тест.

8 юли: След уикенда на вътрешнопартийни разногласия Байдън заяви в новинарско предаване: "Не се оттеглям" и изпрати на демократите дълго писмо с молба за единство.

10 юли: Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви: "Президентът трябва сам да реши дали ще се кандидатира", с което даде да се разбере, че въпросът не е решен, актьорът Джордж Клуни призовава за оттеглянето му в своя статия, а Питър Уелч стана първият сенатор от Демократическата партия, който призова за отстраняването му от изборите.

11 юли: В края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Байдън нарече украинския президент Володимир Зеленски "президента Путин", а вицепрезидента Харис - Тръмп.

13 юли: Вниманието от Байдън за кратко бе отклонено - Доналд Тръмп бе прострелян в ухото при опит за атентат.

17 юли: Байдън се разболя от COVID-19 и спря кампанията си, за да отиде под карантина. Водещият демократ Адам Шиф призовава Байдън да "предаде факела". Други законодатели подхванаха този призив.

18 юли: Разпространен бе клип, в който Байдън забрави името на министъра на отбраната Лойд Остин в интервю, в което също така каза, че би се отказал, ако има "медицински проблеми". Появиха се съобщения, че лидерите на Конгреса говорят за отпадане от надпреварата, а Обама казва, че има малки шансове да спечели.

19 юли: Байдън обяви, че ще се завърне в предизборната кампания през следващата седмица. Броят на демократите от Камарата на представителите, които искат отстраняването му, достигна 30, а големите донори засилиха натиска.

20 юли: Тръмп обвини демократите, че не знаят кой ще бъде техният кандидат.

21 юли: Байдън съобщи, че напуска президентската надпревара. Той подкрепи вицепрезидента Камала Харис, която ще бъде основен претендент за номинацията.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как всичко при Байдън се срина за по-малко от месец | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!