Цвети Асенова – жената, която изрисува стените на лимана в Приморско: Талантът трябва да се споделя с останалите!

Стефка Бакърджиева - радио Бургас/БНР

Телеграф

Творците са егоцентрици и затова работя сама

Талантът е водещ при определението за един човек, той трябва да се споделя, защото ни е даден отгоре и всеки един творец е длъжен да сподели таланта си с останалите. Думите са на художника Цвети Асенова, която наскоро завърши изрисуването на бетонната стена на лимана в Приморско.

Тя я превръща в дом на над 300 морски вида – флора и фауна. Идеята възниква спонтанно, след среща с неин приятел, рибар. Сивите стени й правят сериозно впечатление през 2022 г. и тя решава да промени това. „Месец, месец и половина след това на кафе една сутрин се събудих и цялата идея вече беше пред очите ми. Самото пространство предразполага към морска тематика, тъй като там са рибарските лодки, има мрежи и от само себе си ми дойде идеята за морското дъно. Реших, че ще бъде интересно да се включат представители от всички морета“, разказва творецът пред „Телеграф“, която дарява идеята и изрисуването на стената.

„Започнах я на 1 октомври 2022 и финалът на стената, която е дълга 90 м, или 120 квадрата, беше в началото на юни 2023 г.“, посочва Цвети и добавя, че тя предлага на общината да монтира LED осветление, което създава усещането, че морските обитатели мърдат, а цялата композиция прилича на жив аквариум. На мястото има и втора стена, която изрисува по инициатива на местната администрация. „Правих я тази пролет и я завърших преди месец“, пояснява тя. Художничката изброява, че на стените могат да бъдат видени делфини, октоподи, средиземноморски костенурки, няколко вида акули, пиратски кораб и още много други видове, на част от които дори не знае името и научава за тях от интернет.

„Почти на 95% съм обхванала и черноморските риби. Там беше под зоркото око на местните рибари, които започнаха да се сърдят, че няма паламуд, лефер, зарган. Направих ги и тях“, казва тя и споделя, че когато рисува, никога не може да каже кога точно ще приключи, защото гледа на 3-4 метра напред, а не къде е краят на стената. Също така тя винаги работи сама, защото е егоцентрик както всеки един творец. „Не мога да направя компромис, когато съм решила, че нещо трябва да изглежда по точно определен начин, да се съобразя с някой друг, който има коренно различно виждане“, коментира тя и уточнява, че първата стена на лимана я е изрисувала на колене.    

Проектите

Това не е единственият реализиран проект от Цвети Асенова, но признава, че той е най-мащабният й до момента. „През целия си живот не съм спирала да рисувам, но винаги са били картини на платна, някоя и друга стена вкъщи, но в такъв мащаб, това е първият проект“, разказва тя и споделя, че между изрисуването на двете стени на лимана хората научават за нея и я викат, за да преобрази стена на горското, площи в гимназията в Приморско, в хотели, в ресторанти. Тя споделя, че в дома й също стените са нарисувани, като на една от тях са почти всички известни анимационни герои. „В училището направих страхотен странджански изглед. Вторият проект беше на двора, където върху асфалта нарисувах голяма площ от интерактивни игри като „Дама“, „Не се сърди човече“ и т.н.“, коментира художникът.

Асенова вече има нова цел и тя отново е на пристанището на Приморско. „Това е едно от най-любимите ми места. Обичам лодки, горд капитан съм от една година. Следващият проект ще бъде изпълнен есента. Става въпрос за една бетонна голяма платформа, която е във водата, и на нея е закрепен единият крак на телфера, който пуска лодките във водата“, разказва тя. Става ясно, че ще виси на въжета и дъска. Цвети споделя, че има и покана да рисува в Русе, както и мост над р. Искър. Асенова коментира, че през лятото хората не влизат в галериите и затова миналата година решава да създаде такова място на открито. „Миналата пролет отново срещнах подкрепата на община Приморско. С тяхна подкрепа се изработиха 10 пана, които монтирахме на крайбрежната алея. Миналото лято правихме активни изложби на фотограф, друга позната художничка. Самите съоръжения бяха открити с моя изложба и беше много успешна. Страшно много местни и туристи се радваха. Продадохме всички картини, което означава, че изкуството се цени, просто трябва да бъде по-достъпно“, коментира творецът.

Тя разказва, че през есента морето е излязло до скалите и е отнесло паната, поради което тази година местната власт, която е нова, не е успяла да ги монтира отново, но се надява съоръженията да бъдат възстановени и догодина инициативата „Изкуство под звездите“ да бъде възобновена.

Героят

Цвети не е морско чедо, родният й град е Сливница, но душата й е много морска. Майката на две момичета на 7 и 11 години споделя, че посещава морския град от двегодишна възраст, откогато ходи на почивки със семейството си и свързва мястото с ваканция, мама, татко, все положителни емоции. Един от плановете й е там да остарее и вече е подсигурила тази възможност, преди три години си купува жилище, което й дава възможност да ходи по всяко време на годината в любимото й Приморско. Засега идеята да се пренесе там не може да се реализира, защото децата й учат в София и все още са малки, а Цвети е земеделски производител и има 16 дка малинови насаждения в Сливница. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Цвети Асенова – жената, която изрисува стените на лимана в Приморско: Талантът трябва да се споделя с останалите! - България - Телеграф

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!