Атанас Зафиров: В БСП няма процеси на разпад, а на консолидация и на укрепване

/КРОСС/ Резюме: В БСП няма процеси на разпад, а на консолидация и на укрепване. Това каза изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров в предаването „Говори сега" по БНТ.

Пътят, по който върви БСП и нейните коалиционни партньори през последните месеци, му дават увереност, че резултатите на левицата още на следващите избори ще бъдат много по-добри. Процесът на загуба на избиратели не е само в ляво, той върви в цялото политическо пространство и е вследствие на системни грешки, допускани въобще от всички политически партии, подчерта Зафиров. „Те доведоха до много висок процент на делегитимация на всички органи и въобще на изхабяване на политиката като цяло. Осъзнавайки ясно този процес и правейки нашите анализи, отчитайки нашите грешки, в момента пред нас има два пътя на действие. Единият е вътрешнопартиен, той е свързан с усилията, които полагаме по консолидация, подаване на ръка вътре в партията, единодействие с всички идейни течения, които през последните години по една или друга причина бяха останали на по-заден план, връщане на колективния дух в нашите органи и даване на повече правомощия на местните структури по отношение на правенето на политика, излъчването на кандидати и т.н. И другият път, по който вървим, това е процесът на консолидация в лявото, който ми се иска да вярвам, че е необратим. Основание за това ми дават и срещите, които провеждаме и в двете посоки, и цялостната ситуация в Европа и света - лявото отново е модерно, когато има предизвикателство, може бързо да се мобилизира и да постига резултати", заяви Зафиров.

В диалога с останалите партии в лявото пространство няма нищо лошо, смята той. „Никой няма намерение нито да разпуска БСП, нито да преучредява, нито да прави нови партии. Говорим за коалиционен процес между равностойни партньори, за чисто коалиционни отношения и за опит не просто да съберем автоматично някакви хора, партии и проценти, а по-скоро говорим за синергия и знак към левия избирател, който упорито отказваше да гласува заради усещането за раздор и разправия между лявото. Моментът пред левицата наистина е исторически. Намерим ли верния подход, стиснем ли зъби и надмогнем ежедневието и миналото и отворим нова страница, нищо не може да ни спре. Аз съм оптимист", заяви Атанас Зафиров.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Атанас Зафиров: В БСП няма процеси на разпад, а на консолидация и на укрепване - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!