Момиче влезе в морето в Гърция и изпищя от болка, сега лечението му ще е 6 месеца

Източник: Shutterstock, Zdrave.to

4-годишното момиченце, което било с родителите си на плажа в Гърция, ще си спомня с болка семейната ваканция

4-годишното момиченце, което било с родителите си на плажа в Гърция, ще си спомня с болка семейната ваканция.

По думите на майката, детето се разкрещяло от болка. Тогава тя и съпругът ѝ бързо стигнали до детето, след което започнали да му оказват помощ. 

Причината била, че детето е получило сериозни изгаряния, докато си играело в морето и влязло в контакт с медуза на плажа Агиос Георгиос във Фтиотида.

"Тя крещеше от болка и ние веднага изтичахме при нея, неспособни да разберем какво се е случило. После отстранихме остатъците от пипалата и веднага дадохме кортизон" - казва майката на четиригодишно момиченце. След консултация с педиатър на детето е даден антихистамин, а после е използван и кортизонов мехлем.

Това, което особено оставило жената безмълвна, бил фактът колко време ще продължи лечението на дъщеря ѝ.

"Заради размера на отока лечението ще продължи поне шест месеца и през това време трябва да се пази от слънцето, за да не остане белег" - казва майката на детето.

Изгарянето от медуза се лекува изключително със солена вода

Емануела Вуцина, морски биолог, посочи, че контактът с медуза е опасен, защото отделя киселина, която може да причини изгаряния.

Ужилването от медуза причинява силна болка, сърбеж и кожен обрив, подобен на изгаряния, поради отровата, която отделя след контакт с жертвата.

Както обясни биологът от Гърция, пипалата трябва незабавно да се отстранят от тялото ни, с нещо твърдо (напр. картон), без да се пипа с голи ръце, а след това мястото да се измие с морска, а не с прясна вода.

Трябва да се отбележи, че медузите не плуват във вода, а се придържат към скалите и къпещият се може да влезе в контакт, когато влезе в морето в райони, където има скали.

Какво да направите, когато бъдете ужилени от медуза?

Необходимо е мястото на ужилване да се измие със солена или топла вода (между 43 и 45 градуса) и да се отстранят пипалата на медузата, ако са останали в кожата.

Отстраняването на пипалото става най-добре с пинсети. Можете да намажете мястото на ухапване с противовъзпалителен крем, локален кортикостероид или да вземете таблетка антихистамин.

Какво да не правите, когато бъдете ужилени от медуза?

Не е желателно да търкате изгорялото място или да се чешете, защото в противен случай ситуацията ще се влоши.

Освен това никога не изплаквайте болезнената зона с прясна вода. Не излагайте нараненото място на слънце.

Една от най-големите градски легенди е използването на човешка урина като първа помощ, което никак не е добре, а може да доведе само до допълнителни раздразнения.

В допълнение към горното не се препоръчва поставянето на горещ пясък и камъни върху раната.

Как да избегнем медузите по време на ваканция?

Въпреки че в ерата на модерните технологии и социални мрежи можем да знаем къде се намират в морето, понякога не е възможно да се предскаже къде са медузите.

Движението на медузите до голяма степен зависи от морските течения и ветровете и тъй като се движат много бавно, логично е да следват морските течения. Точно затова е трудно да се предвиди къде ще бъдат./Zdrave.to

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Момиче влезе в морето в Гърция и изпищя от болка, сега лечението му ще е 6 месеца - Здравни новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!